In totaal worden 300 vluchten geschrapt

Staking bij Ryanair op 25 en 26 juli: ongeveer 50 vluchten van en naar België geschrapt

Staking bij Ryanair op 25 en 26 juli: ongeveer 50 vluchten van en naar België geschrapt

Foto: EPA-EFE

Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt omwille van de staking van het cabinepersoneel op 25 en 26 juli tot 50 van de 160 dagelijkse vluchten van en naar België, goed voor 31 procent. In heel Europa gaat het om 300 van de 2.400 dagelijkse vluchten. Dat meldt Ryanair in een mededeling. Volgens de Ierse lowcostmaatschappij zullen tot 50.000 van de 430.000 passagiers worden getroffen.

In Spanje worden tot 200 van de ruim 830 dagelijkse vluchten geschrapt (24 procent) en in Portugal maximum 50 van de 180 vluchten (27 procent).

De maatschappij zegt dat alle getroffen klanten het voorstel kregen om hun vlucht om te boeken. De reizigers kunnen ook opteren voor een volledige terugbetaling. Wie geen bericht ontving van Ryanair, mag ervan uitgaan dat zijn of haar vlucht zoals gepland zal doorgaan, luidt het.

De stewardessen en stewards eisen dat Ryanair de nationale wetgeving in de contracten van de werknemers toepast, onderhandelingen opstart met vakbonden, en dezelfde voorwaarden aanbiedt aan al het cabinepersoneel, zowel bij Ryanair zelf als bij de onderaannemers waarmee het werkt.

“Niets bereiken”

Kenny Jacobs, topman bij de Ierse lowcostmaatschappij, heeft zich in een persbericht geëxcuseerd voor de overlast. “We hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen”, schrijft hij. “Het cabinepersoneel van Ryanair heeft niet alleen een goed loon, maar ook erg goede werkschema’s, commissies, ziekte-uitkeringen… Deze staking is dus totaal niet gerechtvaardigd en zal dus ook niets bereiken behalve plannen van de reizigers ontwrichten en concurrerende luchtvaartmaatschappijen in België, Portugal en Spanje bevoordelen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees