Eerste Belgisch voetbalteam dat aan USA Cup mag deelnemen

Jeugd KM Torhout pakt goud op toernooi in VS

Jeugd KM Torhout pakt goud op toernooi in VS

De Torhoutse jeugdploeg klopte in de finale een team uit Illinois. Foto: aft

Roeselare / Torhout -

De dertien- en veertienjarigen van voetbalclub KM Torhout hebben de USA Cup in Minnesota gewonnen. Ze waren het eerste Belgische team ooit dat deelnam aan het toernooi.

Waar de Rode Duivels net niet in slaagden op het WK in Rusland is de dertien- en veertienjarigen van voetbalclub KM Torhout wel gelukt in de Verenigde Staten. De jongelui pakten er zowaar goud op de USA Cup in Blaine in de staat Minnesota. “Een onverhoopt resultaat”, lacht Roeselarenaar Bjorn Del'haye, vader van een speler die ervoor zorgde dat de KM-jongeren als eerste Belgische team ooit aan het toernooi konden deelnemen.

“Doordat we onze aansluitingsvlucht in IJsland gemist hadden en de overtocht naar de States ook nog eens twee uur langer duurde door een onweer kwamen we met een dag vertraging aan in Blaine. Na een heel korte nacht en met een joekel van een jetlag moesten de jongens aan hun eerste wedstrijden beginnen.”

Winst na verlengingen

Maar wonder boven wonder pakten ze de overwinning en dat deden ze ook in al hun volgende wedstrijden. “Zondag volgde de finale tegen een team uit Illinois. Ze werkten een 3-1 achterstand weg in de laatste minuten en wonnen na verlengingen met 4-3. Het was een bloedstollend duel bij temperaturen tot 40 graden Celsius.”

De USA Cup is het grootste internationale jeugdvoetbaltoernooi van het westelijk halfrond. Jaarlijks strijden er liefst 16.000 spelers uit meer dan 20 landen op 54 velden tegelijk voor de winst.

De KM-jongeren zijn volgens Bjorn niet enkel een gouden medaille, maar ook een enorme ervaring rijker. “Het toernooi ging van start met een ceremonie die doet denken aan die van de Olympische Spelen. Bovendien werd de finale live op de televisie uitgezonden en het thuisfront kon de matchen volgen via livestream.”

De negen jongens sliepen in de Universiteit van Minnesota en bouwden er na de winst een feestje met een Noorse meisjesploeg, die ook goud won in haar leeftijdscategorie. Dit was echt een unieke ervaring.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio