Trump dreigt met vergelding na miljardenboete van EU tegen Google

Trump dreigt met vergelding na miljardenboete van EU tegen Google

Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag op Twitter zwaar uitgehaald naar de Europese Unie vanwege de boete tegen de Amerikaanse technologiegigant Google. “Ik had het nog gezegd. De Europese Unie heeft net een boete van 5 miljard dollar opgelegd aan een van onze geweldige bedrijven. Ze profiteren echt van de VS, maar niet meer voor lang!”, tweette de president donderdag.

De Europese Commissie bevestigde woensdag de boete van 4,3 miljard euro tegen Google, omdat het bedrijf telefoonfabrikanten zou hebben gedwongen om Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android meeleverden. Google ontkent dat, en gaat in beroep tegen de boete.

LEES OOK: Waarom de miljardenboete voor Google veel te laat komt (N+)

Gespannen verhoudingen

De handelsspanningen tussen de VS en de Europese Unie lopen deze dagen hoog op. Woensdag nog verklaarde president Trump dat de VS eraan denken om heffingen op te leggen op Europese wagens, waarna de EU aankondigde vergeldingsmaatregelen voor die invoerheffingen voor te bereiden. De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross zei donderdag nog dat het nog niet zeker is dat de heffingen op wagens er gaan komen.

LEES OOK: Margrethe slaat weer toe: de domineedochter die de Googles en Facebooks tussen haar boterham legt (N+)

De Europese Unie heft al hogere invoerrechten op een lijst van Amerikaanse producten, zoals jeans en motorfietsen. Die heffingen vormen een vergelding op de Amerikaanse beslissing om importheffingen van respectievelijk 25 en 10 procent op Europees staal en aluminium in te voeren.

Afgelopen weekend had Trump de Europese Unie nog als “vijand” aangeduid vanwege de volgens hem oneerlijke handelsrelaties tussen de EU en de VS.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S