Oud-schooldirecteur Gaby Duyvejonck debuteert op 80ste met eerste roman

Tachtiger schrijft eerste roman: “Het was een uitdaging om me in te leven in de wereld van tieners”

Tachtiger schrijft eerste roman: “Het was een uitdaging om me in te leven in de wereld van tieners”

Gaby Duyvejonck verplaatste zich in de leefwereld van zijn personage, een meisje dat dol is op technologie en astrologie. Foto: kvo

Wielsbeke / Oostrozebeke -

Gewezen schooldirecteur Gaby Duyvejonck debuteert op zijn tachtigste als romanschrijver. “Het streelt mijn ijdelheid dat ik op mijn leeftijd nog een mooi boek kan uitbrengen.”

De een gaat kaarten of moet verplicht naar het rusthuis, de andere brengt zijn eerste roman uit. Gaby Duyvejonck (80) uit Waregem besteedt zijn vrije tijd als gepensioneerde nuttig en opvallend. Hij lanceerde onlangs zijn boek Kijk mama, het sneeuwt.

“Tot zeven jaar geleden schreef ik regelmatig schoolboeken voor de vakken wereldoriëntatie en technologische opvoeding. Toen dat werk plots stil viel, besloot ik eens iets anders te proberen: fictie”, zegt Duyvejonck.

In horten en stoten

Om zijn eerste roman te schrijven, nam Duyvejonck uitgebreid de tijd. “Het heeft zes jaar geduurd vooraleer het boek klaar was. Het schrijven gebeurde letterlijk in horten en stoten, net omdat ik het niet gewoon ben om een roman te schrijven.” Of er hierna nog boeken volgen, weet Duyvejonck niet. “Het is mijn eerste roman en mogelijk ook mijn laatste. Op mijn leeftijd weet je niet wat de toekomst brengt.”

Kleindochter ontwerpt omslag

Ook al schreef Duyvejonck met Kijk mama, het sneeuwt zijn eerste roman, zijn persoonlijke interesses voor technologie en wereldoriëntatie verdwijnen niet in of met deze publicatie. “Ik haal net mijn inspiratie uit die persoonlijke interesses. Het hoofdpersonage, een jong meisje, is bijzonder gefascineerd door technologie en astrologie”, zegt Duyvejonck. Hij schreef bewust over jonge mensen. “Ik zag het als een uitdaging om me in de leefwereld van jongeren te verplaatsen. En daardoor vergeet ik ook hoe oud ik ben.”

Duyvejonck was jarenlang omringd door jongeren. Hij was acht jaar leerkracht in de basisschool in Oostrozebeke en 25 jaar directeur van de basisschool in Ooigem. “Het streelt mijn ijdelheid dat ik na zo'n lange carrière en op mijn leeftijd nog een boek kan uitbrengen. En een mooi boek dan nog, met een mooie cover, ontworpen door mijn kleindochter. Eentje om trots op te zijn.”

Het boek kost 25 euro en is onder meer te koop via de webshop van Standaard Boekhandel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio