Na klachten over veiligheid

Haltes internationale bussen aan Noordstation verhuizen, 23 personen gearresteerd

Haltes internationale bussen aan Noordstation verhuizen, 23 personen gearresteerd

De bussen krijgen binnenkort mogelijk een internationaal busstation. Foto: rdb

Brussel -

De bushaltes voor internationale bussen aan het Noordstation worden binnenkort verplaatst naar de Koning Albert II-laan. Dat is een van de maatregelen om de toenemende onveiligheid aan het station aan te pakken Inmiddels werden ook 23 personen gearresteerd voor het stelen van bagage.

De voorbije dagen trokken buschauffeurs van onder andere de maatschappij Flixbus aan de alarmbel over de onveiligheid rond het Noordstation. Reizigers en bestuurders zouden er worden bedreigd en bestolen, vaak door migranten die hen staan op te wachten. "Groepen criminelen staan ons op te wachten om busreizigers te beroven en bagage te jatten. Politie is er nauwelijks te zien en Flixbus zelf doet er ook niks aan", zegt chauffeur Ron Weerman uit Lelystad, die vaak ingehuurd wordt om de sneldiensten te rijden. "Meerdere keren per week maak ik er bedreigende dingen mee: geweld, intimidatie, messen die getrokken worden, ruzies, diefstal... Het nachtelijke gespuis komt in Brussel-Noord uit alle hoeken en gaten om nietsvermoedende passagiers een poot uit te draaien. Chauffeurs zijn het zat." 

Veiligheidsplan

De lokale politie stelt alles in het werk om het probleem aan te pakken. "We zijn op de hoogte van de problemen", zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker van de zone Noord. "We kennen de aankomst- en vertrekuren van de bussen en proberen onze patrouilles rond die tijden concentreren. Maar soms lukt dat niet, omdat we ook andere taken hebben. We zijn in gesprek met Flixbus.”

Inmiddels heeft de politie zone Noord al 23 personen gearresteerd voor het stelen van bagage uit de internationale bussen. Zes verdachten kregen een dagvaarding in de bus en moeten voor de rechtbank verschijnen. Bernard Clerfayt (DéFi), burgemeester van Schaarbeek, vraagt nu aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) "om zijn deel van het werk te doen."

De minister liet inmiddels weten dat hij met de Schaarbeeks burgemeester wil samenzitten om te bekijken hoe de federale politie kan bijspringen. Clerfayt hoopt dat de federale regering ook snel werk maakt van een degelijk busstation. “Want op dit moment worden duizenden busreizigers opgepikt en afgezet langs de kant van de straat, zonder zelfs maar een bankje om op de bus te wachten”, zegt Clerfayt.

Verhuizen

Op het kabinet van bevoegd Brussels minister Pascal Smet (SP.A) valt te horen dat de stopplaats van de internationale bussen verhuisd zal worden. “En dit naar de voorkant van het station aan de Koning Albert II-laan”, zegt Mathias Dobbels van het kabinet. “Dat is ons plan op korte termijn. Op lange termijn willen we graag een internationaal busstation aanleggen in het Noordstation op verdieping -1, waar nu de bussen van De Lijn stoppen. Daar willen we een lokettenzaal en wachtruimtes uitbouwen. We bekijken ook de mogelijkheid voor bijkomende perrons. Maar de uitbouw hangt samen met de gesprekken over de toekomstige eigenaar van het CCN-gebouw (het gebouw waar het Noordstation in huist, nvdr.).”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio