Brugge wil rem op aantal cruisetoeristen: “van alle toeristen brengen zij het minste op”

Brugge wil rem op aantal cruisetoeristen: “van alle toeristen brengen zij het minste op”

Toeristen arriveren per cruiseschip en reizen dan per bus naar Brugge en andere bestemmingen in het binnenland. Foto: mvn

Brugge / Assebroek -

De stad Brugge wil een rem op het aantal cruisetoeristen in de binnenstad en gaat over tot actie. Vanaf september mogen slechts negen bussen pendelen tussen de cruiseterminal en de binnenstad. Wie naast een ticket grijpt, zal Brussel of Gent moeten bezoeken.

Met bijna 400.000 zijn ze, de cruisetoeristen op de meer dan 140 schepen die jaarlijks in Zeebrugge voor anker gaan, en velen onder hen maken van de gelegenheid gebruik om een dagexcursie te maken naar Brugge. Volledige cijfers zijn er niet, maar via de rederijen alleen al werden vorig jaar ruim 60.000 plaatsen gereserveerd op een van de vele excursiebussen richting Brugge.

De rem erop

Hoeveel reizigers ter plaatse nog een ticket kopen of op een andere manier naar Brugge afreizen, is niet bekend. Maar het zijn er veel, stilaan te veel, en dus zet de stad er de rem op. Want van alle toeristen brengen de cruisetoeristen, die tijdens een blitzbezoek van een paar uur vaak enkel in de geldbeugel tasten voor een snack of een souvenir, het minste op. En dat terwijl de grote groepen niet zelden voor hinder zorgen in de smalle straten van die Scone.

De oplossing: vanaf september mag slechts een beperkt aantal bussen toeristen oppikken aan de gloednieuwe Cruiseterminal. Per cruiseschip mogen negen bussen met plaats voor vijftig personen rijden naar de Brugse binnenstad. Via een aanbesteding heeft de haven van Zeebrugge die toelating verschaft aan één organisator. Andere busbedrijven mogen het terrein van de terminal niet op.

Naar Brussel of Gent

“We zijn niet naïef: natuurlijk kunnen organisatoren vanaf een andere plaats bussen inleggen naar Brugge. Maar anderzijds zijn cruisetoeristen wel net het publiek dat kiest voor reisgemak”, zegt Brugs burgemeester en havenvoorzitter Renaat Landuyt (SP.A). De beperking geldt niet voor op voorhand vastgelegde uitstappen, en passagiers van cruiseschepen kunnen er uiteraard ook voor kiezen om met de taxi of de trein tot in Brugge te geraken. “En voor alle duidelijkheid, daar hebben we geen probleem mee. Het doel van de nieuwe regeling is om niet nog meer bussen vanaf de cruiseschepen naar Brugge te brengen dan nu. We gaan uit van de bestaande situatie.”

Waar de andere toeristen dan wel naar toe moeten? Naar Brussel, Gent, Ieper, de kust en zelfs Damme en (het kasteel van) Loppem, bijvoorbeeld. Vorig jaar waren de alternatieve bestemmingen al goed voor een derde van alle dagexcursies en het ziet er naar uit dat dit de komende jaren alleen nog maar zal stijgen. “Zo kan heel Vlaanderen mee profiteren van het cruisetoerisme”, besluit Landuyt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees