Zonder regen zijn uitwerpselen meer dan ooit overal zichtbaar, tot ergernis van inwoners

Tapijt van meeuwenpoep ontsiert Koningin der Badsteden

Oostende -

De overlast van meeuwen bereikt een nieuw dieptepunt. Door het uitblijven van regen zijn de uitwerpselen overal zichtbaar in het straatbeeld. Ramen, gevels, pleinen, en straten liggen er vol van. Tot ergernis van de inwoners.

Verschillende Oostendenaars signaleren al weken dat meeuwen voor een ongeziene overlast zorgen in het centrum. In de Visserskaai en het Vissersplein kan je er moeilijk naast kijken. Aan de gevels, op de daken, en aan de ramen van de appartementen zijn uitwerpselen te zien. Op het plein ligt er overal meeuwenpoep.

Kris Pascal Foto: dji

Terwijl we enkele meeuwen fotograferen, valt er vlak naast ons een witte brei vanuit de lucht.“Dat is geluk hebben”, zegt buurtbewoner Kris Pascal. “Zo is het elke dag. Dit is niet meer leefbaar”. Kris toont ons zijn terras met zicht op het Vissersplein. “Elke dag moet ik hier kuisen. Ik denk eraan om te verhuizen”. Het stadsbestuur wijst op de waterschaarste en de richtlijnen van de gouverneur.“Straten en pleinen reinigen is geen evidente zaak vandaag”, klinkt het.

Het is dus hopen op wat regen, zeggen ook ruitenwassers in Oostende. “We moeten vandaag heel wat ramen met meeuwenpoep opkuisen, maar dat is andere jaren ook zo. Dat het momenteel overal wit is komt vooral doordat de uitwerpselen niet wegspoelen door de regen”, zegt Loïc Delahaye van Mister Clean.

Ook restauranthouders klagen over de uitwerpselen. “Vorige week zaten mensen garnaalkroketten te eten op ons terras, en kregen ze plots meeuwenpoep in hun bord”, zucht Tom Labens van restaurant Lentini in de Alfons Pieterslaan. Ook de agressie van de dieren zorgt voor ergernis.“We hebben thuis in de Kaïrostraat een groot terras, maar we kunnen er niet meer op. De meeuwen vallen ons aan en pikken zelfs naar onze hond”, zegt Labens. 

“Help”

Een gelijkaardig verhaal lezen we op de Facebookpagina van gemeenteraadsvoorzitter Sabine Friederichs.“Meeuwenfamilie geland op mijn terras. Wat een stort. Ik kan niet buiten want ze vallen aan. Mijn planten krijgen geen water. Help.”

In andere getuigenissen lezen we dat mensen hun was niet meer buiten kunnen hangen, dat ze niet meer kunnen barbecueën, en dat zonnebaden op eigen risico is. Op de Oosteroever ontmoeten we Carlo Rotsaert. Zijn bestelwagen zit volledig onder de meeuwenpoep.“Dagelijkse kost”, zegt hij.

Carlo Rotsaert. Bijschrift Foto:dji

Carlo werkt in de Victorialaan aan zijn zeilschip. “Ik heb net mijn schip gekuist, maar ik mag straks opnieuw beginnen. De meeuwen hebben ook een deel van mijn zeil kapot gepikt. De overlast is de afgelopen jaren sterk toegenomen, ja. Zolang de jongen niet weg zijn, laten ze ons niet gerust. We hebben hier aan het atelier een stok nodig om onszelf te beschermen”.

Voor sommige inwoners wordt de meeuwenproblematiek een verkiezingsthema. “De politieke partij die iets aan de meeuwen doet, daar stem ik voor. Meeuwen zijn de ratten van de lucht, en tegen ratten worden ook maatregelen genomen”, klinkt het. Uit een rondvraag bij de politieke partijen blijkt de meeuwenproblematiek zowat overal opgenomen te zijn bij de programmapunten.

Het stadsbestuur lanceerde in maart al een nieuw actieplan tegen meeuwen. Naast het plaatsen van nepeieren, het organiseren van vervroegde huisvuilophaling, werd ook een drone ingezet om de nesten in kaart te brengen. De resultaten daarvan worden binnenkort bekendgemaakt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees