“Green Machine” Peter Sagan zit twee Belgische legendes op de hielen in prestigieuze lijstjes

“Green Machine” Peter Sagan zit twee Belgische legendes op de hielen in prestigieuze lijstjes

Foto: AFP

Peter Sagan snelde vrijdag naar zijn derde ritzege in de Ronde van Frankrijk van dit jaar. De wereldkampioen verstevigde meteen zijn groene trui, die eigenlijk alweer zo goed als binnen is. Als hij Parijs haalt, natuurlijk. Maar dat komt wel goed want Sagan heeft nog enkele records om voor te rijden.

Voor Sagan was het de zesde overwinning als leider in het puntenklassement. Slechts drie renners doen beter. Op nummer drie staat Bernard Hinault met zeven ‘groene’ ritzeges. Eddy Merckx doet er twee beter en is goed voor plek twee na Freddy Maertens. Die won liefst twaalf keer in de groene trui.

Sagan zit intussen ook aan zeven Tourritzeges als wereldkampioen. Daarbij moet hij enkel nog Merckx voor zich dulden. De Kannibaal won in totaal acht keer met de regenboogtrui aan. Dat record kan deze Tour wel eens sneuvelen.

Andre Greipel moet intussen vrezen voor zijn derde plek op de lijst met Tourritzeges van actieve renners. De Duitser zit aan elf etappezeges, evenveel nu als Sagan. Enkel Marcel Kittel (14) en Mark Cavendisch (30) doen beter.

Overigens zit Sagan nu al aan 398 punten. Dat zijn er 28 meer dan Michael Matthews vorig jaar bij elkaar reed tot in Parijs...

LEES OOK: REACTIES. Van Avermaet begreep Gilbert maar schrok van finish, Sagan spreekt van "stukje goud"

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.