Vrouw gebruikt mascara van 20 jaar oud, maar dat heeft gruwelijke gevolgen: “Over drie jaar ben ik blind”

Vrouw gebruikt mascara van 20 jaar oud, maar dat heeft gruwelijke gevolgen: “Over drie jaar ben ik blind”

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Wie make-up in huis heeft, denkt er vast niet aan om consistent de houdbaarheidsdatum te checken. Zo ook de Australische Shirley Potter uit Adelaide. Toen zij een mascara vond achteraan in de kast, stond ze er niet bij stil dat het flesje in kwestie misschien al té oud zou zijn. De gevolgen van de schminkbeurt zullen haar eeuwig achtervolgen tot ze blind is.

Shirley wilde haar ogen even in de verf zetten, toen ze de mascara uit haar kast opende en over haar wimpers liet gaan. De vloeistof was nog steeds vochtig genoeg om aan te brengen, waardoor de vrouw er verder niet bij nadacht. Het was pas dagen later dat ze besefte dat de schmink haar een ooginfectie had bezorgd: een ontsteking die nooit meer zou weggaan.

De dokters zijn duidelijk: Shirley Potter zal over drie jaar volledig blind zijn. En dat maakt de vrouw vanzelfsprekend droevig, maar ook boos. Zij wil nu een rechtszaak aanspannen tegen het bedrijf van de mascara’s. De houdbaarheidsdatum wordt immers vaak niet vermeld op de verpakking, of verdwijnt door veelvuldig gebruik.

Haar verhaal verspreidt ze nu, om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen dezelfde fout maken door onwetendheid.

Maar hoe lang?

De houdbaarheid van schmink is immers veel korter dan heel wat mensen denken. “Over het algemeen zijn producten voor de ogen drie tot zes maanden goed”, zegt beautyexpert professor Justine Smith tegen The West Australian. “Gebruik ze dan ook niet langer: verkies gezondheid boven ijdelheid.”

Wie denkt dat je het wel merkt als je schmink niet meer goed is, is er aan voor de moeite. “Er zitten conserveringsmiddelen in make-up, waardoor er geen bacteriën in open flesjes en potjes groeien”, aldus dezelfde expert. Een tip: ruikt je mascara een beetje naar benzine dan is de mascara waarschijnlijk oud. Bij twijfel kan het product best in de vuilnisbak eindigen.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees