Stuyven baalt als een stekker na gemiste kans: “Dit is klote”

Stuyven baalt als een stekker na gemiste kans: “Dit is klote”

Foto: BELGA

Jasper Stuyven zorgde op de nationale feestdag bijna voor een indrukwekkende Belgische ritzege in de Tour. De man van Trek-Segafredo ging er op 35 kilometer van de meet alleen vandoor, maar zag Omar Fraille hem op twee kilometer van de meet en op enkele honderden meters van de top van de slotklim inhalen. Stuyven eindigde uiteindelijk als derde en baalde als een stekker.

“Dit is klote hé, net als in de Giro” opende Stuyven. “Ik wist dat ik veel nodig had, die slotklim was steil. Als hij 200 meter later bij mij komt, kan ik misschien nog mee. Maar de benen waren leeg. Het was een zware solo, want tegen de wind in. Ik voelde me goed en op de dalende stukken draaide ik goed rond, maar de klim was er te veel aan. Het is heel jammer. Ik heb gisteren getwijfeld om de lichtere fiets te pakken of de meer aerodynamische. Die laatste had vandaag zijn voordelen, maar op de klim had ik niet genoeg voor. Trots? Ik ben vooral ontgoocheld. Ik viel niet aan om op televisie te komen. De Prijs voor de Strijdlust? Dat is een magere troost.”

Lees ook (N+): TOURANALYSE. De harde wetten van de topsport maar de bankrekening heeft voorrang op het paspoort

Waarom probeerde Stuyven het eigenlijk van zo ver? “Het was niet mijn idee alleen te gaan, maar ze draaiden niet mee rond. Ze namen niet over met overgave en toen ik ze hoorde discussiëren trok ik maar door. Ik wist dat de slotklim eigenlijk te steil was, maar ik moest het proberen. Ik had misschien nog iets steviger kunnen proberen doortrekken, maar dan liep ik het risico nadien geparkeerd te staan. Ik ben nu eenmaal een zwaar type, te zwaar voor dit soort hellingen. Ik probeerde mijn tempo te maken, maar dat was niet snel genoeg. Ik het geprobeerd en alles gegeven. Of ik iets beter had kunnen doen? Ik zou niet weten wat.”

Lees ook: Spanjaard Fraile wint veertiende etappe in de Tour, Stuyven ziet indrukwekkende aanval net niet beloond

Stuyven baalt als een stekker na gemiste kans: “Dit is klote”
Stuyven mocht het podium als meest strijdlustige renner. Foto: BELGA

Gilbert offerde zich op: “Ik moet ook mijn werk doen”

Stuyven baalt als een stekker na gemiste kans: “Dit is klote”
Foto: Photo News

Philippe Gilbert was één van de zeven Belgen die meeschoof in de ontsnapping. Hij offerde in het slot zijn eigen kansen op voor kopman Julian Alaphilippe en was de renner die het meeste werk verrichtte in de achtervolging op Stuvyen. Hij eindigde uiteindelijk als vijftiende, op 1:45 van winnaar Omar Fraile.

“Het was een zware rit”, deed Gilbert zijn verhaal. “Het begon zelfs met waaiers en dat was een totale verrassing voor ons. Gelukkig had Tom Steels ons verwittigd via het oortje: “er is een beetje zijwind meteen na de start en dus schoven we naar voren en zaten we goed. Het peloton brak meteen in vijf stukken, er was paniek in de koers, maar gelukkig was iedereen van ons mee, behalve Jungels die in een tweede groep zat. En daarna aan kilometer negen of zo werd er gedemarreerd en het viel niet meer stil. Eerst ging Julian met een paar mannen, dan sloot ik nog aan met Yves en opeens waren we met ruim dertig man op kop. De samenwerking was goed, tot de aanval van Izaguirre op 60 kilometer van het einde en dat zorgde voor chaos in de groep en de organisatie was volledig weg.”

In de achtervolging later op Stuyven gaf Gilbert het volle pond en kreeg hij weinig tot geen steun. “Ja, dat begrijp ik wel. Iedereen had schrik voor Julian (Alaphilippe) die op zo’n finish goed uit de voeten kan. Ik zou hetzelfde doen en ook niet meedraaien. Ik moest echt hard trappen om die voorsprong te verkleinen. Jasper was echt sterk. Jammer voor hem, maar ik moet ook mijn werk doen, zelfs op de nationale feestdag. Nationaliteiten tellen dan niet mee, dat is alleen op het WK.”

Lees ook: TOURBAROMETER: Belg is held van de dag, de motor slaat aan en een Bask die wint

Omar Fraile boekt “grootste overwinning uit carrière”

Omar Fraile (Astana) moet normaal werken voor kopman Jakob Fugslang, maar zaterdag mocht de 28-jarige Spanjaard zijn kans gaan in de overgangsrit. Een kans die hij met beide handen greep. De renner won vorig jaar al een rit in de Giro, nu is het ook prijs in de Tour. “Dit is het allerhoogste”, reageerde hij. “Ongelooflijk.”

“Dit jaar werd ik voor het allereerst geselecteerd voor de Tour de France. Dat was al een overwinning op zich en ik was de eerste dagen echt onder de indruk over de grootsheid van deze koers. Jakob Fuglsang is onze leider en normaal doe ik mijn werk voor de ploeg, maar vandaag kreeg ik carte blanche, want dit was een rit die me moest liggen.”

Stuyven begon met 1:35 bonus aan de slotklim. Na een aanval van De Gendt, besloot ook Fraile niet te lang te wachten en plaatste hij zijn offensief. “Ik wist dat Jasper al veel energie had verspild. Het was niet makkelijk voor hem met die tegenwind en indien de kloof niet te groot was, had ik kansen. Hij was gelukkig niet te ver, ik zag hem stilvallen en op 600 meter van de top had ik hem te pakken. Geweldig. Dit is de grootste overwinning van mijn carrière. Een renner als ik kan niet echt van veel meer dromen en morgen rijd ik gewoon weer in dienst van Fuglsang.” .

Stuyven baalt als een stekker na gemiste kans: “Dit is klote”
Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.