Langste maansverduistering van 21e eeuw op komst, maar het is niet enkel de maan die je in de gaten moet houden

Langste maansverduistering van 21e eeuw op komst, maar het is niet enkel de maan die je in de gaten moet houden

Foto: belga

De langste maansverduistering van de eeuw, die krijgen we vrijdagavond te zien. De maan zal dan de hele late avond alle fasen van een maansverduistering doormaken. Maar de avond zal niet alleen bijzonder zijn omdat het de langste maansverduistering van de eeuw is. Ook Mars zal die avond zelfs met het blote oog te zien zijn aan het firmament.

De aarde draait rond de zon en Mars doet dat natuurlijk ook. De rode planeet reist op haar eigen baan, en die is heel wat langer dan die van de aarde, aangezien Mars verder weg staat van de zon. Onze planeet maakt ongeveer twee tripjes rond de zon, terwijl Mars er maar één kan ondernemen.

Maar op 27 juli gebeurt er iets speciaals. “Op dat moment bevindt Mars zich het dichtst mogelijk bij de aarde. Korter kan de afstand tussen de twee planeten niet zijn”, aldus Francis Meeus van de volkssterrenwacht Mira. “Dan zijn ze ‘maar’ 54,52 miljoen kilometer van elkaar verwijderd. Een speciaal moment, want het is al van 2003 geleden dat de planeten nog in die verhouding tot elkaar stonden.”

En dankzij de maansverduistering die op 27 juli plaatsvindt, zal Mars eens zo makkelijk te spotten zijn. De maansverduistering zal beginnen omstreeks 21.30 uur wanneer het hier wellicht nog iets te licht zal zijn om ze al te zien, maar het hoogtepunt wordt verwacht om 22.22 uur. Omstreeks kwart na 11 ’s avonds zal de maansverduistering voorbij zijn.

Het blijft zelfs niet bij Mars en de maan. Ook Jupiter en Saturnus zullen die nacht vrij goed zichtbaar zijn met een goede verrekijker. Volkssterrenwacht Mira organiseert tijdens de maansverduistering een kijkactiviteit voor geïnteresseerden. Voor amper drie euro kan je er die avond terecht.

Corrigeer