We stevenen af op een hittegolf

KMI zendt hittewaarschuwing uit: temperaturen tot 34 graden op komst, code oranje

Brussel -

Huffen en puffen, er zit de komende week niets anders op voor wie niet zo goed overweg kan met de hitte. Vrijdag worden zelfs temperaturen tot 34 graden verwacht. Gelukkig koelt het volgend weekend alweer (een beetje) af. Het KMI zendt intussen een ‘hittewaarschuwing’ uit.

Maandag blijft het droog met afwisselend zon en wolkenvelden. Aan zee is het vaak zonnig. De maxima liggen tussen 24 graden in de Hoge Venen en aan de kust, en tussen 26 en 29 graden elders. De wind waait zwak uit veranderlijke tot noordwestelijke richtingen.

Dinsdag begint de dag zonnig en worden er gaandeweg wat stapelwolken gevormd in het binnenland, aan de kust blijft het meestal helder. Het blijft ook op de meeste plaatsen droog, al is een lokale bui niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 26 en 31 graden bij een zwakke, veranderlijke wind. Als gevolg van de opstekende zeebries klimt het kwik aan zee niet veel hoger dan 24 graden.

LEES OOK. Aanhoudende droogte nu zelfs zichtbaar vanuit de ruimte: “Bekommer je om elkaar”

Woensdag, donderdag en vrijdag kent het weerbeeld een gelijkaardig patroon, met ‘s ochtends nagenoeg helder weer en later geleidelijk meer stapelbewolking. Hier en daar kan een bui vallen. Het wordt heet, met woensdag maxima tussen 28 en 31 graden, donderdag tot 33 graden en vrijdag nog een graadje meer. Aan de kust zorgt de zeebries voor de nodige afkoeling, met maxima rond 24 graden tot gevolg. Ook ‘s nachts blijft het warm, met minima rond 20 graden in het centrum van het land.

Hittewaarschuwing

Heel wat warme dagen en nachten dus. Het KMI heeft zondag dan ook een ‘hittewaarschuwing’ uitgezonden. Vanaf dinsdag geldt daarom code oranje in alle Vlaamse provincies, met uitzondering van West-Vlaanderen. Woensdag geldt code oranje in heel het land, behalve aan de kust.

Als de voorspellingen kloppen, gaat het om de eerste hittegolf dit jaar. Klimatologisch wordt gesproken van een hittegolf wanneer minstens vijf opeenvolgende dagen een temperatuur van 25 graden of meer wordt opgemeten, waarvan minstens drie dagen met temperaturen van 30 graden of meer.

Sterftecijfer bij ouderen?

Het KMI merkt op dat uit recente hittegolven is gebleken dat hoge temperaturen overdag, in combinatie met weinig afkoeling ‘s nachts gedurende meerdere dagen, een direct gevolg heeft op de sterftecijfers, zeker bij ouderen. Bij code oranje wordt daarom aangeraden om regelmatig (water) te drinken, licht verteerbaar voedsel te eten en zich lichter te kleden. Overdag brengt men best in koelere ruimtes door. Door ramen en deuren te sluiten houdt men de warmte buiten. De gezondheidstoestand van kwetsbare personen volgt men best regelmatig op.

Buien en regen

Er lijkt pas volgend weekend een einde te kunnen komen aan de hitte, hoewel het nog steeds warm blijft. Zaterdag is er meer bewolking met eerst buien en later regen. De maxima liggen rond 28 graden in het centrum. Ook zondag lijkt voorlopig een bewolkte dag te zullen worden met regen of buien en maxima rond 27 graden.

KMI zendt hittewaarschuwing uit: temperaturen tot 34 graden op komst, code oranje
Foto: Photo News
KMI zendt hittewaarschuwing uit: temperaturen tot 34 graden op komst, code oranje
Foto: Photo News
KMI zendt hittewaarschuwing uit: temperaturen tot 34 graden op komst, code oranje
Foto: Photo News
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...