Trump waarschuwt Iran in hoofdletters: “BEDREIG DE VS NOOIT MEER”

Trump waarschuwt Iran in hoofdletters: “BEDREIG DE VS NOOIT MEER”

Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag een duidelijke waarschuwing gestuurd aan het adres van Iran. “BEDREIG DE VERENIGDE STATEN NOOIT, NOOIT MEER”, zo waarschuwde hij zondag de Iraanse president Hassan Rouhani in een tweet die vrijwel volledig in hoofdletters is geschreven.

“BEDREIG DE VERENIGDE STATEN NOOIT, NOOIT MEER OF JE ZAL GEVOLGEN ONDERVINDEN ZOALS ER DOORHEEN DE GESCHIEDENIS MAAR WEINIGEN HEBBEN GEKEND. WE ZIJN NIET LANGER EEN LAND DAT JE KRANKZINNIGE VERKLARINGEN VAN GEWELD EN DOOD ZAL TOLEREREN. WEES VOORZICHTIG!”, zo tweette Trump.

De niet mis te verstane boodschap van het Witte Huis vormt een antwoord op Rouhani, die zondag scherp had uitgehaald naar de VS. “Speel niet met de staart van de leeuw, mister Trump, daar zou je spijt van krijgen”, aldus de president, die meteen dreigde met een blokkade van de olie-exportroutes aan de Perzische Golf.

Economische problemen

Het verbale steekspel doet denken aan de ruzies die Trump op sociale media uitvocht met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Sinds de toenadering tussen beide leiders geldt Iran als de voornaamste vijand van Trump. Zo trok hij zijn land eerder dit jaar terug uit het internationale nucleaire akkoord met Iran. Daardoor zullen de Amerikaanse sancties tegen het land vanaf november weer volledig van kracht worden. Iran, dat kampt met grote economische problemen, wil het akkoord overeind houden, op voorwaarde dat de andere grootmachten de deal blijven honoreren en het land economisch blijven steunen.

Lof van Nethanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Trump meteen geprezen voor zijn scherpe dreigement. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kreeg Nethanhayu’s lof, omdat hij gepleit had voor nieuwe sancties tegen Iran.

Volgens Nethanyahu werd het Iraanse regime “jarenlang door grootmachten gepamperd en het is goed om zien dat de VS nu terugkomen van dat verkeerde standpunt”. De premier voegde nog toe dat de militaire samenwerking van Israël met de VS nog nooit zo gesmeerd liep.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S