Mama

Experts stellen dat gewone melk volstaat

Groeimelk ligt onder vuur: "Ze is overbodig'

Groeimelk ligt onder vuur: "Ze is overbodig'

Foto: Shutterstock

Ouders volgen massaal het advies om peuters speciale (en dure) groeimelk te geven in plaats van gewone koemelk. Dat is gezonder, klinkt het bij Kind en Gezin. Maar experts uit binnen- en buitenland vinden maar weinig bewijs voor die stelling. “Een kind dat gezond eet, heeft geen groeimelk nodig.”

Voor kinderen tussen één en drie jaar ligt speciale groeimelk in de winkel. Met extra vitaminen, mineralen en minder eiwitten dan normale melk. Kind en Gezin raadt zo’n melk aan, en volgens de melkindustrie volgt maar liefst driekwart van de ouders dat advies. Ook al kost een jaartje groeimelk drinken per kind zo’n 200 euro meer dan gewone melk.

Pijnlijk dus, dat experts in binnen- en buitenland nu stellen dat de wetenschappelijke onderbouwing van het overheidsadvies maar mager is. Ze noemen groeimelk “overbodig” en een “schijnoplossing” om een eventueel onevenwichtige voeding van peuters te compenseren.

In Nederland en Duitsland, maar ook in een rist andere Europese landen, staan overheden en hun adviesorganen erg kritisch tegenover groeimelk. Normale koemelk, vol of halfvol, zou volstaan voor peuters. “Kinderen moet een gezond voedingspatroon aangeleerd worden. Dan is groeimelk niet nodig”, zegt Astrid Postma-Smeets. Ze is expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, dat door de Nederlandse overheid gesubsi­dieerd wordt. “Als een kind moeilijk eet en het weinig weegt, kunnen artsen of ­diëtisten wél groeimelk ­adviseren.”

Professor Christophe Matthys, voedingsexpert aan de KU Leuven, zit op dezelfde lijn. “Bepaalde kinderen hebben een te lage inname van voedingsstoffen. Zij hebben een behandeling nodig, al dan niet met groeimelk. Maar moet daarom ieder kind preventief groeimelk drinken? Voor mij is dat een brug te ver.”

Andere studies

Er verschijnen wel geregeld studies die een gunstig effect van groeimelk aantonen. Begin vorig jaar nog haalde een grote studie – weliswaar gesponsord door een melkproducent – met meerdere honderden Europese peuters de media. De peuters die in de studie groeimelk kregen, liepen onder andere minder risico op een ijzertekort dan de kinderen die gewone melk kregen. Kind en Gezin greep toen de gelegenheid aan om op het nut van groeimelk te wijzen. En ook nu verdedigt Kind en Gezin dat advies. “We laten de keuze wel volledig over aan de ouders. Ze kunnen er ook voor kiezen om volle koemelk te geven. Een evenwichtige voeding blijft in elk geval belangrijk.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees