‘Zoutelande’ is grootste Nederlandstalige hit ooit, maar mag Zomerhit niet winnen van Radio 2

‘Zoutelande’ is grootste Nederlandstalige hit ooit, maar mag Zomerhit niet winnen van Radio 2

Met ‘Zoutelande’ scoorde Bløf de grootste hit in zijn carrière, met dank aan de vocalen van de Belgische Geike Arnaert, en het is nu ook de grootste Nederlandstalige hit ooit. Die titel behoorde lange tijd toe aan ‘Rood’ van Marco Borsato.

‘Rood’ van Marco Borsato was bijna twaalf jaar lang de grootste Nederlandstalige hit, maar verliest die titel nu aan ‘Zoutelande’, het nummer van Bløf en Geike Arnaert. Radiozender NPO3FM baseerde zich hiervoor op een puntensysteem waarbij een nummer elke week punten krijgt toegekend naargelang de notering in de Mega Top 50.

‘Zoutelande’ staat als sinds 18 november in de lijst, tien weken lang helemaal bovenaan, afgelopen week nog op de 31ste plaats. Daardoor sprokkelde het nummer op 36 weken tijd 1.380 punten, ‘Rood’ sprokkelde in diezelfde periode slechts 1.369 punten. Aangezien ‘Zoutelande’ waarschijnlijk nog niet meteen uit de Mega Top 50 verdwijnt, zal het verschil tussen beide nummers nog toenemen.

Het nummer brak vorige week ook al een record in de Vlaamse Ultratop doordat het 21 weken lang helemaal bovenaan die lijst stond. Nooit eerder stond een nummer zo lang op één in de Vlaamse hitgeschiedenis. Sinds augustus 2016 stond het record op naam van ‘Horizon’ van Tourist LeMC feat. Spiritual Wally die het toen op hun beurt van Fixkes hadden overgenomen.

Geen Radio 2 Zomerhit

Ondanks het ontegensprekelijke succes is Zoutelande echter niet opgenomen in de genomineerden voor de Radio 2 Zomerhit. Een gevolg van het veranderde reglement dat Radio 2 heeft opgesteld, zo schrijft Dag Allemaal.

Omdat de kijkers op 12 augustus mee zullen kunnen stemmen op hun favoriet, wordt van alle genomineerden namelijk verwacht dat ze zich op de dag zelf vrijmaken voor een optreden. Een voorwaarde waaraan Bløf en Geike Arnaert niet konden voldoen. Niet dat de ze daar zelf erg mee inzitten: “Het is best grappig dat jullie ‘Zoutelande’ als zomerhit beschouwen”, liet de zanger van Bløf weten aan Dag Allemaal. “Want eigenlijk speelt het zich af in de winter.”

Corrigeer

MEER NIEUWS