Zwem- en recreatieverbod in vakantiepark na vondst van verdachte drijflaag

Zwem- en recreatieverbod in vakantiepark na vondst van verdachte drijflaag

Foto: EuroParcs Resort De Kempen

Mol -

In het Europark Resort De Kempen in Mol werd dinsdag een verdachte drijflaag vastgesteld op de zwemvijver. Op vraag van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vaardigt burgemeester Paul Rotthier een tijdelijk zwem- en recreatieverbod uit in de vijver van het vakantiepark.

De VMM heeft een waterstaal genomen en onderzoekt of het water besmet is met blauwalg of de cyanobacterie. Deze bacteriën verschijnen al drijvend aan het wateroppervlak. Ze vormen samen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag. Ze komen bij warm weer vooral voor in voedselrijk stilstaand oppervlaktewater.

Als de olieachtige laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die mogelijk voor fysieke klachten kunnen zorgen. Dit komt enkel voor bij hoge concentraties.

Zwemmers die in aanraking zijn gekomen, spoelen zich het best goed af om huidirritaties te voorkomen. Mogelijke klachten van de alg zijn diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn en luchtwegklachten. Bij inslikken van het water kunnen er ook allergische reacties optreden. Bij ernstige klachten wordt aangeraden om de huisarts te raadplegen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio