32 graden zonder briesje is te warm op het zand

32 graden zonder briesje is te warm op het zand

Ook woensdagmiddag was het geen overrompeling in Hofstade. Te heet, vinden veel bezoekers. Foto: jdw

Zemst / Hofstade / Elewijt -

De topzomer zal geen bezoekersrecord opleveren in het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade. De temperaturen klimmen te hoog om op het zandstrand te liggen.

“Zonnekloppers hebben ook hun limieten voor een dagje strandvakantie. Met temperaturen van 32 graden en meer is het bakken en braden op het zand en zelfs pijnlijk als je op blote voeten loopt. In het binnenland hebben we geen verkoelend briesje zoals je dat aan zee wel hebt. Dat drukt op het aantal bezoekers”, zegt Wilfried Van Noten van Sport Vlaanderen.

Pieken

Het record van 85.000 bezoekers sinds de strandzone in de topzomer van 2015 betalend werd, zal dus niet gebroken worden. “Op een doordeweekse dag noteren we er een 800-tal en tijdens de weekends kunnen dat er 8000 tot 10.000 zijn. Het wordt zeker een goed jaar, voor alle openluchtcentra trouwens , maar niet vergelijkbaar met de topjaren. Toen noteerden we pieken van 20.000 bezoekers en meer.”

Dat de terugval ook zou te maken hebben met de opstootjes die er soms zijn met bezoekers, gelooft Van Noten niet. “Waar veel mensen samen komen, ontstaan er al eens wrijvingen maar dat valt best mee sinds de invoering van de betaalzone. Sommigen geraken hier letterlijk wat oververhit maar dat is van alle tijden en ook bij andere manifestaties het geval. Kijk maar naar het voetbal.”

Zemstenaars mogen op vertoon van hun id-kaart gratis in de omheinde strandzone en maken daar ook ruim gebruik van. Ander volwassen bezoekers betalen 5 euro, kinderen 1,5 euro.

Over het hek

Jongerengroepen proberen al eens over het hek te klimmen om er gratis in te komen. Ze spelen kat en muis met de veiligheidsagenten en communiceren daarover via hun gsm. Om dat te beletten wordt er tijdens de piekdagen meer security ingezet. “Dat is een meerkost voor het domein maar we moeten waakzaam blijven”, zegt Wilfried Van Noten. “De ‘veldslag’ van april 2011 willen we niet meer meemaken.” In april 2011 kwam het tot gewelddadige schermutselingen tussen 200 tot 300 jongeren en enkele tientallen politieagenten.

De extra bus 280 van De Lijn op zon- en feestdagen tijdens het hoogseizoen draagt er ook toe bij dat bezoekers minder lang op busvervoer moeten wachten en zich niet met vandalisme in de buurt inlaten. Bus 280 rijdt elk uur in beide richtingen tussen Vilvoorde, Perk, Hofstade en Mechelen.

INFO

INFO

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees