Autoriteiten waarschuwen voor griezelige Whatsapp-uitdaging: “Doe er niet aan mee”

Autoriteiten waarschuwen voor griezelige Whatsapp-uitdaging: “Doe er niet aan mee”

Foto: Whatsapp

In verschillende landen waarschuwen autoriteiten voor de opkomst van een griezelig nieuw soort virus dat de ronde doet op de populaire berichtendienst Whatsapp. De uitdaging bestaat erin het nummer van een zekere ‘Momo’ toe te voegen en vervolgens een gesprek te starten.

In de nieuwste uitdaging die via Whatsapp in heel wat landen de ronde doet, wordt aan gebruikers gevraagd een specifiek nummer toe te voegen aan hun contactlijst en er vervolgens een gesprek mee te starten. Momo - zo heet de ‘persoon’ naar wie je stuurt - heeft als profielfoto een griezelige foto van een misvormde vrouw en zou vervolgens bizarre antwoorden of afbeeldingen terugsturen. Het personage zou vooral rond 3 uur ’s nachts actief zijn en antwoordt met een ijzingwekkende eenvoud. “Ik weet alles over jou”, is één van de antwoorden die iemand kreeg, net als “Als je mijn instructies niet opvolgt, zal ik je van deze planeet doen verdwijnen.”

Autoriteiten waarschuwen voor griezelige Whatsapp-uitdaging: “Doe er niet aan mee”

Wie achter de uitdagingen zit - oplichters, stoere tieners of flauwe grappenmakers? - is niet geweten. De vreemde profielfoto is in werkelijkheid een foto van een ‘vogelvrouw’ uit een Japans kunstproject dat niets met de uitdaging te maken heeft.

Een bericht gedeeld door Momo (@momosoy_) op

Het virus - want zo wordt het vaak omschreven - heeft zich intussen al over de hele wereld verspreid, weet BBC: van Argentinië tot de VS, Frankrijk en Duitsland. De kans is dus groot dat het ook ons land bereikt of bereikt heeft. Intussen doen al minstens drie telefoonnummers de ronde: één uit Japan beginnend met +81, één uit Colombia dat met +52 start en één uit Mexico met landcode +57. De nationale politie van Spanje heeft al opgeroepen niet mee te doen aan de hype die vooral rondgaat onder tieners.

In Mexico waarschuwt de dienst internetcriminaliteit voor de gevaren die een Whatsapp-conversatie aangaan met zo’n wildvreemde kan teweegbrengen. Een ontvanger met malafide bedoelingen kan je persoonlijke informatie afhandig maken en misbruiken, aanzetten tot geweld of je zelfs afpersen, klinkt het.

Sommigen vergelijken de uitdaging met de Blue Whale Challenge die vorig jaar de kop op stak en deelnemers aanspoorde zelfmoord te plegen.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees