Greipel biedt excuses aan bij Franse spurter na zware beschuldigingen, klim lijkt wel degelijk eerlijk te zijn verlopen

Greipel biedt excuses aan bij Franse spurter na zware beschuldigingen, klim lijkt wel degelijk eerlijk te zijn verlopen

Foto: REUTERS

André Greipel had bedenkingen bij de beklimming van de Col du Portet van Arnaud Démare. “Misschien moet iemand Groupama-FDJ en Arnaud Démare vertellen dat er GPS-tracking is in de Tour”, schreef de Duitser na de zeventiende etappe van woensdag op Twitter. “Chapeau om maar 9 minuten te verliezen op een klim van 17 kilometer op Nairo Quintana.” Maar… achteraf doken steeds meer berichten op vanuit de bezemwagen dat Démare het spelletje wel degelijk eerlijk had gespeeld. En was de Duitser niet te beroerd om zijn verontschuldigingen aan te bieden.

Greipel voegde bij zijn tweet een afbeelding waarop te zien is dat Démare op 16,9 kilometer van de meet, aan de voet van de col du Portet, een achterstand heeft van 20:32 op de kop van de koers. De Fransman, van wie klimmen niet bepaald de specialiteit is, finishte uiteindelijk toch nog binnen de tijdslimiet, op 29:16 van winnaar Quintana.

“Misschien moet iemand Groupama-FDJ en Arnaud Démare vertellen dat er GPS-tracking is in de Tour”, schreef de Duitser op Twitter. “Chapeau om maar 9 minuten te verliezen op een klim van 17 kilometer op Nairo Quintana.”

Greipel, die de Tour vroegtijdig moest verlaten, laat uitschijnen dat niet alles koosjer is verlopen tijdens de klim. De Duitser voegt aan zijn tweet #notthefirsttime toe. Dit is een verwijzing naar Milaan-Sanremo van 2016. Démare won toen, maar zou met behulp van een ploegwagen na een val teruggekeerd zijn in het peloton. De Fransman ontkent steevast en de jury gaf er indertijd geen gevolg aan.

 

Na zijn opgave al insinueerde Greipel dat er jongens aan de auto's hingen. "Er zijn allerhande manieren om tijdig binnen te geraken maar ik ben een fair renner. Als het niet op eigen kracht kan, dan hoeft het niet voor mij." Hij noemde geen namen maar iedereen wist toen al (etappe Alpe d'Huez) dat het om Démare ging.

De Deense ex-renner Michael Rasmussen - zelf ook niet onbesproken - mengde zich ook in de discussie: "Demare klimt blijkbaar beter zonder een camera dicht bij hem. Zo leuk om Greipel dat eens te horen zeggen. Dit is net zo erg als motordoping."

 

 

Démare furieus

Het nieuws ging als een lopend vuurtje door het peloton en de reactie van Arnaud Démare liet niet op zich wachten. "Fijn om te weten dat jij me niet zoveel respecteert als ik jou", was de Franse sprinter hard. "Ik dacht dat je slimmer was. Er zijn juryleden overal. Ik stuur je mijn documenten door. Aangezien jij de expert ben, ben ik benieuwd wat je daar van zal denken."

Ook ploegmaat Ramo Sinkeldam nam het op voor zijn kopman. "Misschien weet  je net zo goed als wij dat er 24/7 een jury is bij alle geloste renners! Misschien is het niet mooi om zoiets tegen alle wielerfans te zeggen..."

 

Berichten uit bezemwagen

Bovendien doken er steeds meer berichten op vanuit de bezemwagen dat Démare het spelletje wel degelijk eerlijk had gespeeld. VRT-journalist Sammy Neyrinck maakte een hele reportage vanuit die bezemwagen en zag nooit iets onreglementairs.

En ook Bart Audoore van Het Laatste Nieuws zat in het busje voor de opgevers (waar overigens niemand moest instappen) en ontkende ferm alle geruchten. "Met de hand op het hart: Démare en zijn ploeg spelen het spel eerlijk", schrijft hij. "We zien niet één bidon collé. Wat we wel zien is dat (ploegleider) Guesdon het publiek aanport om zijn renner een duwtje te geven. Maar ook dat willen we geen wedstrijdvervalsing noemen. Het aantal keer dat Démare langer dan een paar seconden geduwd wordt, kunnen we op de vingers van één hand tellen."

Verontschuldigingen

Greipel moet al die berichten ook hebben gezien en meer cijfers hebben doorgekregen want vanmorgen bood hij zijn verontschuldigingen aan. Opnieuw op Twitter: "Ik bied mijn verontschuldiging aan bij Arnaud Démare en Groupama FDJ, want ik had het recht niet om die tweet te sturen op basis van de GPS-tijd, die fout kan zijn. Bovendien kreeg ik verkeerde tijden door die hij verloor op de laatste klim. Het spijt me. Ik heb mijn lesje wel geleerd: tweet niet over iets waar je niet betrokken bij bent..."

Greipel verwijderde ook de oorspronkelijke tweet. Met andere woorden: case closed. Maar of het ooit nog goed komt tussen Greipel en Démare of Groupama FDJ durven we te betwijfelen...

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.