KajakWk onder 23 in Bulgarije

Bram Sikkens (KCC Mechelen) start op WK onder 23 op 200 meter en 500 meter: “Op dit WK kijken of internationale carrière op termijn mogelijk is”

Mechelen -

Tot en met zondag vindt in het Bulgaarse Plovdiv het WK kajak voor U23 en junioren plaats. In de Belgische selectie: Bram Sikkens. Het boegbeeld van KCC Mechelen ruilt het wildwaterkajak even in voor de sprint.

Sikkens kijkt reikhalzend uit naar zijn WK-debuut bij de onder 23-jarigen. “Vandaag start ik in K1 op de 200 meter en op de 500 meter. Die eerste keer op zo’n WK U23 geeft me toch een speciaal gevoel.”

Sikkens’ WK-selectie kwam er nochtans redelijk onverwacht. “Na de nationale time trials hoopte ik stiekem op een selectie. Op wereldbekerraces in Duisburg kreeg ik dan de kans om me internationaal te tonen. Ik werd daar achtste in de finale van de 500 meter. Meteen was mijn WK-selectie een feit. Die achtste plaats daar heeft me trouwens een enorme boost gegeven. Op het WK ga ik dan ook voor de finale.”

“Op de 200 meter is het moeilijker om te zeggen waar ik sta. Ik heb mij de afgelopen jaren nog niet kunnen meten tegenover de olympische top. De trainingen op deze afstand zijn zeer goed verlopen, maar dat wil natuurlijk nog niets zeggen.”

Dat Sikkens op het WK staat, is eigenlijk best opmerkelijk te noemen. De kajakker heeft er op zijn zachtst gezegd een raar seizoen opzitten. “Na mijn schouderoperatie wist ik niet goed wat ik nog mocht verwachten. Ik heb dan technisch directeur Bob Maesen en coach Carlos Prendez aangesproken met de vraag of ik eventuele sparring­stages mocht bijwonen. Ze zagen dat ik mogelijkheden had en boden me de kans om te starten in de Wereldbeker. Dit WK wordt dus pas mijn tweede stap richting mogelijke internationale carrière.”

TD Bob Maesen wil Sikkens vooral kansen geven. “In Plovdiv zullen we zien of hij kan doorgroeien naar een olympische afstand”, zegt Maesen. “Ik denk dan vooral aan de Spelen van Parijs 2024. Voorlopig lijken kortere afstanden Bram het beste te liggen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio