REACTIES. Van Keirsbulck rijdt de ziel uit zijn lijf maar mist prijs voor de strijdlust: "Geen idee wie dat beslist"

REACTIES. Van Keirsbulck rijdt de ziel uit zijn lijf maar mist prijs voor de strijdlust: "Geen idee wie dat beslist"

Foto: PN

Arnaud Démare was donderdag de snelste in de 18de rit van de Ronde van Frankrijk. De Fransman was de snelste in een massasprint in Pau. Guillaume Van Keirsbulck was deel van de vlucht van de dag, maar werd op 16 kilometer van de finish gegrepen na een ultieme inspanning om solo te gaan. Dat leverde onze landgenoot echter niet de prijs voor de strijdlust op.

LEES OOK: Van Keirsbulck toont zich maar kan massasprint niet ontlopen: Démare snelt naar winst in 18de Tourrit

"Ik ben van bij de start aangevallen", aldus Van Keirsbulck. "Het was sprinten op elk bergje en daardoor trapte ik constant bijna 100 watt. Tot ik vier man in mijn wiel kreeg. Maar het peloton liet niet begaan en dus was het kilometers à bloc rijden. Het was ook altijd op en af, nooit vlak. Spijtig genoeg kregen we nooit meer dan anderhalve minuut, eventjes twee minuten. Het was altijd tempo rijden. We probeerden om het laatste klimmetje te halen en dat lukte ook. Maar dan kwamen ze aansluiten."

"We hebben ervoor gevochten maar ja. De strijdlust? Op de bergjes heb ik de hele tijd op kop gereden. Ik weet het ook niet want ik heb er hard voor gereden. Ik weet niet wie dat beslist, dat Durbridge wint. Ik had hem graag gehad", aldus de renner van Wanty-Group Gobert.

"Het was precies een ploegentijdrit met die mannen. Het waren allemaal gasten die goed kunnen tijdrijden, buiten die Fransman. De rest waren grote beren. Daarom ook dat we misschien niet weg geraakten. De warmte? Dat voelde je. Als je even water over je heen kapte, was het meteen weer warm. Morgen? Dat wordt overleven en ik zal dit wel voelen, net als die andere vier. Daarna rest ons nog een tijdrit en de Champs-Élysées. Dat is een beetje show. Misschien dat ik nog eens probeer zoals vorig jaar."

Dupont snelt naar plek tien

Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert) heeft zijn derde tiende plaats beet in deze Tour de France. Eerder sprintte hij naar plek tien in de vierde etappe en de negende etappe. "Ik ben toch wel ontgoocheld", klonk het na afloop.

Dupont hoopte vooraf aan de Tour de France op een plekje in de top vijf in de sprint. Met een zesde stek op de tweede dag kwam hij er dichtbij, daarna werden het verre ereplaatsen: 12de in Amiens, 15de in Fougères, 14de in Valence, maar nu heeft hij opnieuw een tiende plaats beet. "En het had nog beter gekund", vond hij zelf. "Ik zat eigenlijk heel goed geplaatst in het slot, in het wiel van Colbrelli, maar de finale was vrij technisch en hectisch, met heel veel draaien en keren en obstakels. Ik moest één keer in de remmen en dat betekende mijn doodsteek. Ik verloor veel posities en raakte niet meer vooraan. Ik reed al een sprint voor de sprint."

"Dat is jammer", eindigde hij, "zo was mijn kans voorbij. Maar goed, misschien moet ik wel tevreden zijn met deze tiende plaats, want woensdag heb ik echt zwaar afgezien in die bergrit (hij eindigde als vijfde laatste, op 28:26 van winnaar Quintana, red). Dus al bij al valt dit resultaat dan nog mee. Ik hoop dat ik morgen nog overleef en dan gaat het snel naar Parijs."

Démare: "Eindelijk beloning voor harde werk"

Arnaud Demare heeft voor de derde Franse zege gezorgd in deze Tour de France. De sprinter van FDJ haalde het donderdag voor zijn landgenoot Christophe Laporte (Cofidis) en Alexander Kristoff (UAE Team Emirates). "Eindelijk word ik gecompenseerd voor al mijn werk", aldus de Franse sprinter

Arnaud Démare heeft zijn gram beet. Zijn ploeg FDJ gaf samen met nog enkele andere sprintersteam de vluchters nooit veel voorsprong en Démare werkte het perfect af. "Ik ben ontzettend blij met deze zege", zei hij, "de voorbije dagen waren zo lastig in de bergen, ik moest echt knokken om binnen de tijdslimiet te finishen en nu win ik hier. Dat hielp me ook vooruit onderweg, ik wist dat ik de benen had om een zege te grijpen, maar ik moest gewoon die bergen over. Dit is ook een zege van de ploeg die me echt perfect beschermde en naar voren bracht. Het was een perfecte sprint, we hadden de finale goed geanalyseerd en alles is perfect uitgevoerd, een ideale sprint eigenlijk."

Démare was voorwerp van discussie woensdagavond nadat André Greipel hem ervan beschuldigde dat hij toch wel opvallend sterk de slotklim omhoog was gegaan. Een tweet die Démare niet wist te appreciëren en de Duitser bood later zijn excuses aan. "Ik was zeker niet opgezet met die tweet", blikte de Fransman nog even terug, "want ik beoefen het wielrennen op een eerlijke manier, ik geef altijd het maximum en ik had het niet onder de markt in de bergen, maar ik heb er voor gestreden en vandaag word ik, en de ploeg, gecompenseerd voor al dat werk. En eigenlijk moet ik Greipel bedanken. Ik heb de hele dag aan hem gedacht", klonk het nog. "Maar goed: zijn tweet heeft me enorm veel pijn gedaan ook. Ik weet zelf ook dat ik niet goed ben in de bergen, maar ik heb er hard voor geknokt om er wel over te geraken. Ik heb verschillende cols verkend: twee keer Col de la Croix Fry, twee keer Col de la Colombière, twee keer Montée de plateau des Glières. Ik heb mijn werk gedaan, een goede voorbereiding achter de rug en dat ik binnen de tijdslimiet ben gefinisht is mijn verdienste. Ik heb meer getraind in de bergen dan gewerkt aan mijn sprint. Er is ook heel veel controle onderweg. Kijk, er zal altijd jaloezie zijn, twijfels als je wint. In Milaan-Sanremo waren er commissarissen aanwezig en indien ik toen een fout had gemaakt, dan zou ik gesanctioneerd zijn. Dat is niet gebeurd. Ook hier zijn er verdachtmakingen, je kan daar niet tegenop, maar ook hier zijn er veel camera's en controle, dus ook in deze Tour had ik dan een straf gehad indien ik iets fout had gedaan. In de etappe naar Bagnères-de-Luchon is de wagen van BORA-hansgrohe gestopt en volgde hij mij daarna 40 km. Zij hebben toen ook gezien dat ik niets fout deed. Dat ik hier vandaag win, is het beste antwoord dat ik kon geven aan Greipel.

"Ik ben ook opgelucht, want we hebben lang op die zege moeten wachten", zei hij, "sprinten in de 18e etappe van de Tour is anders dan die eerste sprints. Ik wist dat ik kon winnen, maar moest gewoon over die bergen geraken. Vandaag koerste ik met vertrouwen, ik wist dat ik iets klaar kon spelen en dat was ook mijn kracht in deze etappe."

Er wacht nog één massasprint normaal, in Parijs. "Klopt", eindigde hij, "maar dan moet ik wel de etappe van vrijdag door de bergen overleven. Ik ga er alleszins mijn best voor doen."

Goed nieuws voor Quintana

Nairo Quintana heeft donderdag tijdens een val de achttiende etappe van de Tour de France slechts enkele blauwe plekken en schaafwonden opgelopen. Dat bevestigde het medisch team van Movistar.

Quintana ging met nog zo'n honderd kilometer samen met de Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) tegen het asfalt. "Ons medisch team heeft een vingerkneuzing en verder schaafwonden op enkel, heup en schouder vastgesteld", communiceerde het Spaanse WorldTour-team na afloop van de rit.

Nairo Quintana had woensdag nog de zeventiende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. In het klassement staat hij vijfde, op 3:30 van geletruidrager Geraint Thomas.
 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.