Drie jaar cel gevraagd voor doodrijder: “Wij zijn onze zoon voor altijd kwijt, omdat jij drugs neemt en de baan op gaat”

Drie jaar cel gevraagd voor doodrijder: “Wij zijn onze zoon voor altijd kwijt, omdat jij drugs neemt en de baan op gaat”

Bij het dodelijke ongeval raakte heel de rijweg versperd en vlogen voertuigen in brand. Foto: jvw

Mol / Oosterzele -

De vrachtwagenchauffeur die in maart op de Wettersesteenweg in het Oost-Vlaamse Oosterzele achteraan inreed op een file en daarbij een 26-jarige motorrijder doodde en verschillende gewonden maakte, verscheen gisteren voor de rechter. Het parket vraagt drie jaar cel en minstens vijf jaar rijverbod voor de trucker, die onder invloed van drugs reed.

Voor de familie van de doodgereden 26-jarige motorrijder was het proces gisteren bijzonder zwaar. Op amper een paar meter van hen zat de man die hun zoon, broer of vriend doodreed op 20 maart van dit jaar. Trucker J.G. uit Mol zat erbij en keek ernaar en mompelde bijna de hele zitting, tot grote ergernis van de nabestaanden en de procureur. “Niemand kan dit ontkennen: dit was een verschrikkelijk ongeval dat bijna met geen woorden te vatten is”, klonk het bij alle betrokken partijen.

De truckchauffeur reed op de noodlottige dag onder invloed van amfetamines achteraan in op een file op de Wettersesteenweg. De 26-jarige motorrijder, die net gaan samenwonen was en kinesist was bij de jeugd van KAA Gent, stond achteraan in de file. Hij werd aangereden met een snelheid van 70 kilometer per uur en was op slag dood.

Zwaar onder invloed

De vrachtwagen, de motor en een ander aangereden voertuig stonden meteen in lichterlaaie, nog vijf andere wagens raakten beschadigd.

“Ik zag de file niet, want ik was verblind door de laaghangende zon”, hield de trucker tot gisteren in de rechtbank vol. Verscheidene getuigen én de verkeersdeskundige spreken dit echter tegen. “U had een perfecte zichtbaarheid op de lichten en de file, en had uw snelheid moeten aanpassen en afremmen”, zei de procureur. “Maar dat deed u niet, want u had zes (!) keer de maximaal toegelaten waarde aan amfetamines in uw bloed.”

Op de koop toe liep de chauffeur uit Mol de voorbije drie jaar al negen andere veroordelingen op, voor ongevallen en verkeersovertredingen. Vorig jaar nog, op 11 mei 2017, werd hij door de politierechter veroordeeld voor drugs in het verkeer. Maar toch ging hij opnieuw de baan op. “Wat moet u nog meemaken vooraleer u beseft wat voor vreselijke dingen u aanricht?”, aldus de procureur.

“We hebben gefaald”

Dat de man überhaupt nog als trucker aan de slag kon, maakt de familie van het slachtoffer woedend. “Wij als Justitie hebben gefaald”, pleitte een van hun advocaten. “Deze man had nooit meer achter het stuur mogen kruipen na die vorige veroordelingen, maar de wetgever is te laks. Die man is al jaren een gevaar op de weg. De maatschappij moet beschermd worden, het is tijd dat de wetgever ingrijpt.”

De procureur vroeg gisteren drie jaar cel, vijf jaar rijverbod en 8.000 euro boete voor de doodrijder. “En dat u voor onbepaalde tijd ongeschikt verklaard wordt om te rijden, want u bent een gevaar op de weg. U toont geen greintje spijt, en volgens de gerechtspsychiater heeft u geen enkel schuldinzicht of normbesef.”

“Zotten zoals jij”

Op het einde van de zitting richtte de vader van de doodgereden twintiger zich tot de trucker. “Gij had uw plezierkes met uw lijntjes drugs hé, maar wij zijn onze zoon voor altijd kwijt. En tegen Nieuwjaar zal je vrij zijn en kan je opnieuw lijntjes leggen en u amuseren. Maar wij zijn voor altijd kapot. Hopelijk stelt de rechter eindelijk eens een voorbeeld, zodat zotten als jij nooit meer op de baan mogen.” Vandaag al velt de rechter een oordeel in deze zaak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees