‘Insectenproever’ I Ate A Bug wil mensen duurzamer laten eten

Mark De Saeger schotelt bedrijven en scholen insecten voor, “maar ik ben geen hippie”

Mark De Saeger schotelt bedrijven en scholen insecten voor, “maar ik ben geen hippie”

Mark De Saeger houdt wel van een krokante krekel. Foto: pvw

Elewijt / Eppegem / Zemst -

Mark De Saeger uit Eppegem wil mensen overhalen om hun eetgewoonten onder de loep te nemen en vlees vaker om te ruilen voor insecten. Met 'I Ate A Bug’ trekt hij langs bedrijven.

Gemeentebesturen, festivalorganisatoren en bedrijven spelen massaal in op de oproep naar duurzaam gedrag: we hebben immers maar een aardbol en die moeten we dringend beter gaan verzorgen. Dat is ook het idee van Mark De Saeger (35) uit Eppegem, die daarom met zijn insectenproeverij I Ate A Bug naar bedrijven trekt. “Volgend jaar wil ik ook scholen bezoeken en workshops rond duurzaam eten organiseren”, zegt De Saeger.

Middeleeuwen

De gedachte een sprinkhaan, meelworm of kakkerlak te verorberen, wekt bij velen een gevoel van gruwel op. Maar in heel wat Aziatische landen is een spin of krekel op een stokje zelfs een toeristische attractie. “En in de middeleeuwen was het eten van insecten de gewoonste zaak van de wereld. In heel wat landen staan insecten zelfs vandaag nog dagelijks op het menu. Enkel in Europa en Noord-Amerika is men daarvan afgestapt. Dat is jammer, want is de mens wel gemaakt om koeien, varkens en andere dieren te eten? Wist je dat een koe honderd keer meer broeikasgassen produceert dan een insect? Daarnaast eten we maar 40 procent van de koe op, terwijl we nagenoeg alles van een krekel eten. Bovendien zijn er per mens 1,4 miljard insecten voorhanden. Genoeg voor iedereen.”

Met die informatie in het achterhoofd richtte De Saeger insectenproeverij I Ate A Bug op. “Toen ik vader werd, begon ik meer na te denken over de wereld die we nalaten aan onze kinderen. Ik ben gaan uitzoeken hoe ik een verschil kan maken, nam mijn eetgewoonten onder de loep en paste die gaandeweg aan. Het is niet mijn bedoeling om als een soort hippie een levenswijze op te dringen. Wij eten thuis nog geregeld een stukje vlees. Maar we kijken ook naar alternatieven en plaatsen geregeld insecten op het menu.”

Mond valt open

Met zijn insectenproeverij wil Mark mensen wijzen op hun eetgewoonten en hen alternatieven aanbieden.

“Het concept slaat aan. Heel wat bedrijven werken bewust rond duurzaamheid en via I Ate A Bug creëren ze een belevenismoment met het hele team. Mensen staan dan sneller open om eens een krekel of sprinkhaan te proeven. Hun mond valt dan vaak open van verbazing, want insecten kunnen best lekker zijn. Sommige smaken als chips, anderen kan je overgieten met een chocoladesausje. Alle deelnemers krijgen ook een stempel met 'I Ate A Bug’ en een informatiefiche mee.”

Het succes inspireerde Mark om met zijn proeverij ook naar scholen te trekken om er workshops en laagdrempelige proeverijen te organiseren. “Ik doe dit alleszins niet om mijn brood mee te verdienen. Dit is enkel om een bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio