RoeienJunioren JongensInternationale Jeugdbeker IN Cork (Ierland) - Twee keer goud voor eerstejaars van KR Sport Gent

Gouden dubbelslag voor Henri Steyaert en Florian Chalmet

Gouden dubbelslag voor Henri Steyaert en Florian Chalmet

Henri Steyaert (links), Florian Chalmet en hun coach Evelien Ameel. Foto: ingezonden

Gent -

Vorig weekeinde namen twee Gentenaren deel aan de befaamde Youth Cup, een toernooi met 355 roeiers uit 14 landen. Henri Steyaert en Florian Chalmet, twee eerstejaars junioren van KR Sport Gent, wonnen daar twee keer goud.

Evelien Ameel, coach van het duo Steyaert-Chalmet, stak haar bewondering voor de twee 17-jarige jongens niet onder stoelen of banken.

“Het werd een raar weekeinde. Henri en Florian voerden perfect elke opdracht uit. Zo vroeg ik hen om hun eerste voorwedstrijd voluit te gaan. De boodschap viel niet in dovemansoren: ze wonnen hun race en lieten de snelste tijd noteren. In de late namiddag besloot de jury de finales te schrappen wegens de slechte weersomstandigheden en de medailles aan de drie snelste boten van de voorwedstrijden te geven. Gelukkig hadden Henri en Florian daarin de beste tijd gerealiseerd en was hun eerste gouden medaille een feit.”

De tweede wedstrijddag kende een normaal verloop.

“Snel was duidelijk dat de finales die dag wel zouden worden geroeid. Daarom vroeg ik mijn jongens om zich in hun voorwedstrijd enkel te focussen op de kwalificatie en niet voluit te gaan, want twee uur later moest al de A-finale geroeid worden. Alweer deden Henri en Florian het vlekkeloos. Ze finishten tweede en lagen met reserves aan de start van de A-finale”

De tactische ingeving van Evelien Ameel bleek de correcte, want in de finale werden de Zwitsers, die de Gentenaren in de voorwedstrijd vooraf gingen, helemaal weg geroeid. Het Gentse duo won met een lengte voorsprong die A-finale en pakte zo een tweede gouden medaille.

“Dit was zowat hun beste race van het seizoen en dus toch wel de kers op de taart”, glunderde een tevreden coach Evelien Ameel.

“Het was vooral leuk dat we die tweede wedstrijddag onder normale omstandigheden konden bewijzen dat we wel degelijk het beste team waren”, haakte Henri Steyaert daarop in. “Natuurlijk durfden we bij de start van dit seizoen nooit geloven dat we ons in enkele maanden zouden ontpoppen tot Youth Cupwinnaars. Onze zeges in Gent, op het nationaal kampioenschap en het scherper stellen van enkele baanrecords wettigden wel onze selectie, maar stiekem lonken naar een medaille vonden we al ambitieus genoeg.”

Florian Chalmet vindt dat ze de lat volgend seizoen nog hoger moeten leggen. “Beter doen in de Jeugdcup kan niet meer. Daarom willen we in ons laatste juniorseizoen voluit gaan voor een deelname aan een EK of wie weet aan een WK. Keihard trainen en een tandje bijsteken. Dan zien we wel waar ons dat in 2019 zal brengen”, verwoordt Florian de ambitie van het succesvolle Gentse trio.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio