Blauwalgen palmen ook Brugse reien in

Blauwalgen palmen ook Brugse reien in

Archiefbeeld Foto: Blauwalgen aan de oostzijde van het Schulensmeer.

Brugge -

Er zijn blauwalgen, ook wel cyanobacteriën genoemd, aangetroffen in de Brugse reien ter hoogte van de Coupure en in de Langerei. Dat meldt de stad op basis van stalenonderzoek door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Er geldt daarom een tijdelijk zwemverbod.

Eerder deze week werd het Kanaal Roeselare-Leie getroffen door blauwalgen, nu is een deel van de reien ook het slachtoffer geworden van de bacteriën. Stilstaand water en warm, zonnig weer, werkt de ontwikkeling van de giftige algen in de hand.

Brugge wil alle risico’s uitsluiten. “Op vraag van de Vlaamse waterwegbeheerder is er tijdelijk zwemverbod in de zwemzone aan de Coupure en in de Langerei, waar zwemmen in het weekend tijdens de zomerperiode uitzonderlijk toegelaten was”, aldus Brugge. In de Langerei is er sowieso een verbod voor mensen die niet over een vergunning beschikken. Daarnaast blijven andere vormen van waterrecreatie op de reien verboden, zoals vissen of kajakken. Alle contact met het water dient vermeden te worden.

Het is nog onduidelijk hoe lang de problemen zullen duren. Brugge probeert aan de Coupure alvast extra stroming in het water te brengen.

De stad maakt van het probleem nogmaals gebruik om te melden dat het verboden is in andere waterlopen te zwemmen. Door het warme weer zochten heel wat mensen verfrissing in de reien, maar dat is verboden. Zij riskeren gearresteerd te worden door de politie.

Corrigeer

NIEUWS