Toekomst wielerwedstrijd nog onzeker, want zeer duur om te organiseren

Volk komt voor lokale helden Van Avermaet, Naesen en Colman naar na-Tourcriterium

Yves Lampaert, winnaar Greg Van Avermaet en Sonny Colbrelli. Foto: BELGA

Sint-Niklaas -

Om budgettaire redenen waren het de lokale wielerhelden die op het na-Tourcriterium mochten schitteren en veel volk lokten naar het stadscentrum. Het is niet zeker of het contract tussen de stad en organisator Golazo volgend jaar vernieuwd wordt.

Het opzet van het na-Tourcriterium is simpel maar efficiënt: helden uit de Ronde van Frankrijk naar de eigen stad halen. Net als vorig jaar was Hammenaar Greg Van Avermaet de grote publiekstrekker, samen met Oliver Naesen uit Berlare. Sint-Niklazenaar Alex Colman pakte dan weer het goud in de tijdrit.

“Het is goed dat plaatselijke renners hier de kans krijgen om te koersen”, zegt Philippe De Rycke. Hij zwaaide gisteravond met zijn vlag van Gentenaar Edward Theuns. “Het is de eerste keer dat we naar hier komen. Normaal gaan we steeds naar Aalst, maar daar startte Edward niet.”

Prijzen renners steeds hoger

In Aalst hadden ze dan wel de populaire Peter Sagan, al viel zijn afwezigheid de toeschouwers in Sint-Niklaas niet zwaar. Langs het parcours, dat van de Grote Markt via de Parklaan een lus maakte, stonden vooral mensen die graag koers zagen. De plaatselijke horeca was in zijn nopjes. Alle terrasjes zaten vol en een stoeltje met zicht op het parcours was zeer gegeerd. “Het is ideaal om van hier de koers te volgen”, aldus de familie Kesteleyn uit Zele. “We supporteren zowel voor Van Avermaet als Naesen. Het is voor ons de tweede keer dat we naar hier komen, en we zijn speciaal op tijd gekomen om een goed plekje te bemachtigen.”

Ook Willy Van der Eecken en Jackie Seye uit Lokeren waren tijdig op post. Zij namen hun eigen stoeltjes mee. “We hebben hier al elke editie meegemaakt. In Aalst hadden ze dit jaar wel een mooiere affiche. Maar koers is duur aan het worden om te organiseren. Het is niet zeker of het criterium hier volgend jaar nog plaatsvindt. Het zou jammer zijn mocht het niet meer doorgaan, want er is hier altijd een goede ambiance.”

Die beslissing is aan het nieuwe stadsbestuur. “Het is voor de organisatie niet makkelijk”, zegt burgemeester Dehandschutter. “De prijzen van de renners liggen steeds hoger. Het is aan het volgende bestuur om te beslissen of het voort wil gaan met deze organisator, of iets anders op poten wil zetten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio