Mogelijke overname van wielerploeg door Aqua Blue Sport verrast Wout van Aert: “Ik viel compleet uit de lucht”

Mogelijke overname van wielerploeg door Aqua Blue Sport verrast Wout van Aert: “Ik viel compleet uit de lucht”

Foto: BELGA

Het Ierse team Aqua Blue Sport maakte gisteren bekend dat het Sniper Cycling, het wielerteam van Nick Nuyens, had overgenomen. De Ieren ­lieten ook weten supertrots te zijn dat Wout van Aert volgend seizoen voor hen ging rijden. De renner zelf, zijn ploegmaats én de sponsors schrokken zich een bult. “Ik viel compleet uit de lucht”, aldus Van Aert.

Vijf vragen over de (vermoedelijke) overname van het team van Wout van Aert: kan hij nu vroeger weg?

Wout van Aert (23) had net de spurt aangetrokken voor Tim Merlier in de eerste rit van de Ronde van Denemarken toen hij op de smartphone zijn mails bekeek en las dat hij volgend jaar voor Aqua Blue zal rijden. “Raar, want ik wist van niks”, zegt Van Aert. “Ik had het ook liever van de ploeg zelf gehoord. Maar ik heb al twee weken niet met Nick Nuyens gesproken.”

Nuyens moest na het afhaken van Veranda’s Willems op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor en kwam zo bij Aqua Blue Sport terecht. Het Ierse professioneel continentaal team verkoopt online sportkledij en fietsmateriaal. “Door Sniper Cycling aan te kopen, willen we het bereik van vergroten en ook in de cyclocross scoren”, zei eigenaar Rick Delaney in het persbericht van het team. Hij liet ook weten dat Nuyens een plaats in het management zou krijgen en dat Tom Timmerman – voormalig CEO van United Dutch Breweries – de nieuwe CEO zou worden. Aqua Blue Sport trok dat nieuws niet veel later echter weer in, Nuyens reageerde via een persbericht dat zijn ploeg zich distantieert van de berichtgeving. Er werd wel toegegeven dat er gepraat wordt, maar het nieuws werd te snel wereldkundig gemaakt. Nuyens moet eerst iedereen in het team uitleg verschaffen.

LEES OOK: Ierse ploeg neemt team van Nick Nuyens en Wout van Aert over, of is er toch nog kink in de kabel?

“Ik wil toch snel weten wat er nu allemaal aan de hand is”, zegt Van Aert, die twee weken geleden liet weten dat hij in 2020 overstapt naar Lotto.Nl-Jumbo. “Ik heb voor 2019 nog een contract met Nuyens en dat wil ik respecteren. Maar een overname is toch nog altijd wat anders dan een nieuwe hoofdsponsor.”

Het is een publiek geheim dat het niet botert tussen Van Aert en Nuyens en dat hij graag al volgend seizoen voor het ­Nederlandse WorldTourteam wil rijden. “Mocht Van Aert vrijkomen, dan hebben wij het geld om hem al in 2019 in onze ploeg op te nemen. Maar we respecteren het contract dat hij heeft”, zei manager Richard Plugge.

Door deze nieuwe wending is het duidelijk dat ze in het kamp Van Aert alles zullen uitpluizen om onder dat contract uit te komen, al lijkt dat in eerste instantie niet mogelijk. Dan rijdt Van Aert volgend seizoen dus bij Aqua Blue.

“Ik weet niks van die ploeg, heb ook nog nooit met iemand gesproken”, zegt de drievoudige wereldkampioen veldrijden. “Ik weet ook niet wie daar volgend seizoen zal rijden. Ja, ik zag er vandaag in Denemarken eentje winnen (Lasse Norman Hansen, nvdr), maar meer weet ik niet. Over de ploeg van ­volgend seizoen heb ik niet gesproken met Nuyens. Maar dat zal wel gebeuren, zeker?”

Corrigeer