Baasje vindt verloren gelopen kat terug in kooi op 300 meter van haar huis

Let op je kat of... de jager is ermee weg

Zo trof Tine Wieske aan, in een kooi op nog geen 300 meter van waar ze woont. Foto: dvp

Zwalm / Nederzwalm-Hermelgem -

Tine Coessens maakte zich grote zorgen toen haar kat Wieske al meer dan een week vermist was. Na een tip van haar buren vond ze Wieske opgesloten in een kooi in een bosje op nog geen 300 meter van waar ze woont. Het werk van jagers, zo bleek.

“Wieske was vermist sinds 19 juli”, doet Tine het opmerkelijk verhaal. “Omdat het een kat is die veel buiten loopt, maakte ik mij de eerste dagen niet echt zorgen. Pas toen ze na een meer dan een week nog niet thuis was gekomen, werd ik ongerust. Zo lang was ze nog nooit weggeweest.”

“Toen ik in de buurt rond ging om te vragen of iemand haar misschien gezien had, vertelde mijn overbuur dat hij zijn kat onlangs ook enkele dagen kwijt was en dat hij ze na lang zoeken uiteindelijk opgesloten in een kooi terugvond, in een maïsveld niet ver van waar we wonen. Op zijn aanraden ging ik op zoek naar een gelijkaardige kooi in de buurt, in een bosje op nog geen 300 meter van waar ik woon had ik al prijs.”

Enkele dagen in kooi

“De kooi stond in het bosje ter hoogte van de Kamperstraat, op de hoek met de naamloze weg richting Groenstraat. Gelukkig was Wieske ongedeerd. Volgens de dierenarts zat ze er nog maar enkele dagen in en was dat haar redding. Had ze er nog wat langer ingezeten dan waren haar nieren geblokkeerd geweest vertelde hij.”

Tine weet hoe het komt dat haar kat in de kooi terecht is gekomen. “Jagers”, is ze zeker van haar zaak. “Ik heb opgevangen dat ze katten uit de buurt vangen in een kooi omdat ze gaan lopen met de prooien die ze in de buurt uitzetten om jacht te maken op vossen. Echt ongehoord. Het feit dat er gejaagd wordt in het veld achter onze tuin is al schandalig genoeg, als ze nu ook nog eens katten gaan beginnen vangen... Dat zijn toch echt prehistorische toestanden?”

Let op je kat of... de jager is ermee weg
Tine Coessens gaat klacht indienen bij de politie. Foto: dvp

Roland Van Liefde, afgevaardigd bestuurder van Natuur en Wildbeheer Vlaamse Ardennen bevestigt het verhaal. “Rozebeke is een jachtgebied, dus de wet laat toe om daar verwilderde katten te vangen”, licht hij toe. “Vroeger was het jagers zelfs toegestaan om die dieren neer te schieten, maar dat mag niet meer. Onder meer omdat het niet altijd duidelijk is of het om een verwilderde dan wel een huiskat gaat. Katten met een halsband worden als huiskatten beschouwd en zullen door de jager vrijgelaten worden als hij ze aantreft in de kooi. Katten zonder bandje worden als verwilderd beschouwd en worden naar een opvangcentrum voor dieren gebracht.”

Belletje

“Ik raad eigenaars altijd aan om hun kat een bandje met een belletje aan te doen. Zo verraden ze zichzelf en zullen jagers ze niet per vergissing als een vos beschouwen.”

Tine laat weten alsnog een klacht te zullen indienen bij de politie. “Wegens dierenmishandeling”, klinkt het. “Die jagers kunnen volgens deze logica evengoed je dwergkonijntje in de tuin komen afknallen. Ik ben blij dat ik mijn verhaal heb kunnen doen. Mensen moeten weten dat zoiets kan gebeuren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees