ATLETIEK BK 10 KILOMETER LOKEREN

Nina Lauwaert start als topfavoriete

Lokeren / Sint-Niklaas -

Zaterdag vindt in Lokeren voor de derde maal op rij het nationaal kampioenschap 10 kilometer op de weg plaats. Bij de vrouwen start Nina Lauwaert, vorig jaar derde achter Louise Carton en Hanne Verbruggen, als topfavoriete.

Nina Lauwaert rende dit jaar al van het ene succes naar het andere. De atlete uit Sint-Niklaas pakte in Hamburg met een knap marathondebuut uit. Eind april kreeg ze 2u37’26” achter haar naam. “Daarna werd op training de focus weer op het snellere en intensievere werk gelegd”, vertelt de door Dany Van de Putte getrainde ROBA-atlete. De successen bleven niet uit. In Valenciennes verbeterde ze haar beste 10-kilometertijd op de weg naar 33’37”. Op de Gouden Spike Meeting in Leiden kwam er op de 10.000 meter een stevige 33’19”80 uit de bus.

Om de conditie verder op te vijzelen trok Lauwaert samen met de atleten van de Yellow Armada twee weken op stage naar Oostenrijk. “De duurlopen en de tempoblokken werden op het heuvelachtige parcours afgewerkt. Voor het snellere werk konden we gebruikmaken van de piste.”

Zaterdag krijgen de atleten een vrij vlakke omloop voorgeschoteld. “Ja, maar dat draaien en keren en de passage op de kasseitjes zijn niet echt mijn ding. Bij de start op de piste willen enkele honderden deelnemers bovendien allemaal zo snel mogelijk aan hun opdracht beginnen. Als vrouw is het dan niet altijd gemakkelijk om uit het gedrum weg te komen. Maar ja, ook de andere deelneemsters als Hanna Vandenbussche en Hanne Verbruggen staan voor hetzelfde probleem.”

Nu Lauwaert de smaak van de marathon te pakken heeft, wil ze in het najaar een nieuwe poging wagen. “Ja, ik neem in oktober deel aan het nationaal kampioenschap in Eindhoven.”

De start van het BK wordt om 15.15 uur gegeven. Bij de mannen zijn onder meer Thomas De Bock, Stijn De Vulder en Ward Van Der Kelen van de partij.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio