Atletiek Flanders CupKessel-Lo - Elena Defrère mag naar de Olympische Jeugdspelen in Argentinië

“Op Flanders Cup het Belgisch record verbeteren”

“Op Flanders Cup het Belgisch record verbeteren”

Elena Defrère: “Zo jong keihard trainen kan maar als het er werkelijk toe doet.” Foto: eg

Na haar schitterend EK voor scholieren mag kampster Elena Defrère (17) in oktober naar de Olympische Jeugdspelen in Argentinië. Zaterdag komt zij op de Meeting voor Mon in het kogelstoten in actie voor eigen volk.

Vorig jaar mocht Elena Defrère niet naar het EYOF (de Europese Olympische Jeugdspelen. “Myrthe Van der Borght was toen sterker, en er mocht maar een Belgische mee”, zegt de pupil van Herman Van Uytven.

“Ik verloor het kampioenschap van Vlaanderen alle categorieën nipt van Myrthe”, doet Elena het verhaal van dit seizoen. “Ik gooide toen met de 4kg wegende kogel 13,71m. Dat vind ik niet zo goed. Op de Flanders Cup in Kessel-Lo zou ik het Belgisch record van Jolien Boumkwo (14,05m) willen verbeteren. Of dat zal lukken is zeer de vraag, want ik ben net terug van het Chirokamp van Bierbeek. Mijn oudere broer leider Ilya was er ook en we zijn een paar keer gaan trainen, terwijl de anderen aan het eten waren. Ideaal is dat niet, maar het is toch beter dan niets. Dit wordt mijn tweede wedstrijd met 4kg, daarna neem ik de kogel van 3kg opnieuw ter hand.”

Het EK in het Hongaarse Gyor was het eerste internationaal toernooi voor Elena. Zowel in het kogelstoten als in het discuswerpen stootte zij door de finale. Met de kogel werd ze achtste (15,80m), in het discuswerpen tiende (44,56m). In de kwalificatie haalde ze 46,42m.

“Voor zo'n toernooi ben ik beter gemotiveerd”, verklapt ze. “Zo jong keihard trainen kan maar als het er werkelijk toe doet. Als ik mij op training te pletter gooi, wat ik moet ik later dan nog doen?”

Elena Defrère ontdekte de atletiek via haar broer Illya, die voor het speerwerpen interesse betoonde, maar naar de kogel en de discus geleid werd.

“Ik was als tweede jaar benjamin met atletiek begonnen. Herman Van Uytven zag meteen dat ik aanleg had voor kogel en discus. Als tweedejaarscadet werd ik in Herentals kampioen van België in het kogelstoten bij mijn laatste worp, hoewel ik eerder favoriete was voor het discuswerpen, waarin ik tweede werd.”

Corrigeer

MEER NIEUWS