De zotste zoo van het land? Die ligt in Gent

Foto: foto’s frederiek vande velde

Gent -

Neen, Malem Zoo is geen echte dierentuin. Maar de volkse wijk gekneld tussen de Drongensesteenweg en de kleine ring staat deze zomer weer vol pluchen en plastieken beesten. “Een parodie op de kunstwereld die zichzelf te serieus neemt”, zegt initiatiefnemer Koen Vromman.

Bergorrila’s die spelen op het terras van een appartement, een kooi met leeuwentemmers erin en leeuwen erbuiten of een poes die Jan Fabre van zijn pied-de-stal gooit. Het zijn maar een paar van de ‘dieren’ die deze zomer te zien zijn in straatkunstenfestival Malem Zoo. Geen echte exemplaren, wel pluchen of plastieken versies ervan. Opgesteld als parodieën van bekende kunstwerken. “Echte kunstenaars nemen zichzelf te serieus, dus ik heb mijn eigen versie van bepaalde kunstwerken gemaakt”, zegt organisator Koen Vromman.

Op safari

De derde editie van Malem Zoo is groter dan ooit, en blijft de hele zomer groeien met nieuwe dieren, en nieuwe parodieën. Ook nieuw dit jaar zijn de safari’s. Verkleed in bijpassend dierenpak kunnen mensen de dieren in de wijk spotten aan de hand van een opdrachtenblad. “We doen zelfs nachtsafari’s. Daarbij is het de bedoeling dat we de vandalen van de Rijke Luizen spotten.” Want het kunstwerk De Rijke Luizen is het enige dat al een paar keer vernield werd. “Het is een aanklacht tegen de rijke luizen die de wijk Malem overnemen”, zegt Vromman. “Ik verdenk hen er dan ook van de luizen telkens weg te nemen.

Verwenhuis voor Slachtvee

Sinds gisteren is er ook een pop-upbar Exotic. “Maar noem het vooral niet zo. Eigenlijk is het een ‘Verwenhuis voor Slachtvee’. Het is een kritiek op het dierenleed én tevens een parodie op de hipstercultuur. Wij serveren gewone dranken, zoals koffie, thee, cola. En puree. Bewoners van Malem betalen 1 euro, niet bewoners 1,5 euro, mensen met een grote mond 2 euro en leden van La Gantoise betalen 50 euro per gestolen consumptie. Dat is geldig tot ze de gestolen/vernielde rijke luizen terugbrengen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio