Door grote vraag naar tickets zal TAZ volgend jaar nog groter worden

Theater aan Zee lokt 150.000 bezoekers: “We zijn moe, maar tevreden”

Theater aan Zee lokt 150.000 bezoekers: “We zijn moe, maar tevreden”

De organisatoren kunnen tevreden terugblikken op Theater Aan Zee. Foto: efo

Oostende -

Meer verkochte tickets én bezoekers. Theater aan Zee heeft een recordeditie achter de rug en de organisatoren kunnen tevreden terugkijken. Volgens jaar komen er meer locatievoorstellingen

“Er waren meer plaatsen waar je naar een voorstelling kon gaan kijken en er zijn 10 procent meer tickets verkocht”, cijfert zakelijk leider Hans ‘Boy’ Robaey. “We klokken af op net geen 60.000 betalende tickets en een zaalbezetting van meer dan 90 procent. Op het Familiepark waren er 15 procent meer bezoekers. Er waren in totaal 150.000 bezoekers voor 722 voorstellingen op 50 locaties.” Het mooie weer was een meevaller waardoor er ook meer volk was op Café Koer. “Er was een sterke programmatie waardoor we veel mensen geëmotioneerd hebben gekregen en daar doen we het voor”, zegt artistiek leider Luc Muylaert. Voor hem was de kleinste productie Zon Dag Kind de persoonlijke favoriet. “Dat is een voorstelling voor één kind dat een verlies kreeg te verwerken en tijdens een boottocht de zon op zingt. Het is ontroerend mooi.”

TAZ moest ook een voorstelling uitstellen: de muziek op KV Oostende zorgde in de naburige basketzaal voor te veel geluid waardoor de prestigieuze ‘De Blinden’ met Josse De Pauw één keer niet werd gespeeld.

Nóg meer locaties

De organisatoren kijken ook al vooruit. “Gezien de stijgende vraag naar meer tickets zullen we volgend jaar nog meer inzetten op locatietheater”, klinkt het. “De producties zijn van topniveau, maar mensen leren zo ook nieuwe plaatsen ontdekken in Oostende.”

Curator Barbara Raes blikt tevreden terug. “Het is een geslaagde editie en met verschillende ongrijpbare projecten, maar die zijn allemaal gelukt”, zegt Raes. “Het publiek smaakte projecten zoals Zon Dag Kind. Er stonden elke ochtend mensen aan de kade in Oostende om te zwaaien naar het kind dat op een boot de zon ging op zingen. De betrokkenheid van de mensen heeft me bijzonder verrast. Ik ben ook verrast door Oostende, dat ik uit mijn jeugd kende als een grijze stad. Ik ben moe maar tevreden.”

Vandaag wordt ook de centrale gast voor 2019 bekendgemaakt: theater en tv-maker Lucas De Man, een West-Vlaming met een succesvolle carrière tot in Nederland. TAZ wordt alvast een stuk internationaler. Thema wordt ‘Betrokkenheid’ met accenten rond armoede en democratie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees