Stad kent dramatische piek door hitte: 39 in plaats van 24 doden in juli

Geraardsbergen -

Vorig maand werden in Geraardsbergen liefst zestig procent meer overlijdens geregistreerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Burgemeester Guido De Padt (Open VLD) en spoedarts Nico Rooselaer trekken aan de alarmbel. “Ga vaker langs bij senioren en vereenzaamden en spoor hen aan om meer water te drinken.”

In juli 2016 waren er 26 overlijdens in Geraardsbergen, in juli 2017 werden er 24 geregistreerd maar vorige maand liep dat cijfer op tot 39, of een stijging met zestig procent. Verontrustende cijfers, die volgens Nico Rooselaer, spoedarts in het Geraardsbergse ziekenhuis ASZ, gerelateerd zijn aan de aanhoudende hitte. “Er is een opvallende toename van senioren die op onze spoeddienst worden opgenomen. Er zijn ook meer interventies voor reanimaties thuis of in het woonzorgcentrum. Het warme weer is daar zeker een belangrijke factor in. Mensen die alleen wonen en vereenzaamden worden te weinig gestimuleerd om regelmatig water te drinken. Daardoor raakt hun lichaam totaal ontregeld en dat kan fatale gevolgen hebben.”

Spoedarts Rooselaer pleit voor een preventieve aanpak. “Haal senioren uit hun isolement, ga regelmatig bij hen langs en stimuleer hen om water te drinken want die mensen denken daar zelf niet aan. Zorg er ook voor dat hun woning verlucht en gekoeld wordt zodat de binnentemperatuur niet te hoog oploopt.”

Aangepaste medicatie

Volgens de dokter dient soms ook de medicatie aangepast te worden tijdens een langdurige hitteperiode. “Zo zijn waterafdrijvende geneesmiddelen momenteel wellicht niet aangewezen.” Rooselaer rekent op de huisartsen om hittegerelateerde problemen te detecteren. “Maar er is ook een belangrijke rol weggelegd voor de familie en buren.”

Een oproep die bij burgemeester Guido De Padt niet in dovemansoren valt. “We stellen inderdaad vast dat vooral bij mensen die wat geïsoleerd zijn de gezondheidsproblemen door de hitte kunnen verergeren en zelfs fataal zijn.” Volgens De Padt blijkt nu al dat via de dorpsraden en een ziekenzorgvereniging zoals Samana de burgers bereid zijn om te helpen.

De Padt pleitte er onlangs nog voor dat de burgemeester in de volgende legislatuur de bevoegdheid “bestrijding eenzaamheid” krijgt.

Intussen kan men voor dringende vragen en hulp tijdens de hitte terecht op het gemeentelijk hittemeldpunt, dat het Sociaal Huis van Gerardsbergen vorige week in het leven riep.

INFO

Het hittemeldpunt is telefonisch bereikbaar via 0800-16.216

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees