Gestolen schilderijen uit kerk zijn teruggevonden: “Eindelijk kunnen we stoppen met vervangers te zoeken”

Gestolen schilderijen uit kerk zijn teruggevonden: “Eindelijk kunnen we stoppen met vervangers te zoeken”

Jozef Maenhout met een leeg kader na de diefstal van de schilderijtjes van de kruisweg. Foto: emt

Koksijde / Sint-Laureins / Sint-Jan-in-Eremo -

De schilderijen die half juli uit het pittoreske kerkje van Sint-Jan-in-Eremo gestolen werden, zijn terecht. Ze zijn bij een huiszoeking gevonden in Koksijde. “We zijn heel blij met de vondst”, klinkt het opgelucht bij de leden van de kerkfabriek Sint-Jan.

“Afgelopen week kregen we bericht dat de gestolen schilderijen teruggevonden zijn in Koksijde. Over de juiste omstandigheden weten we niet zoveel omdat de politie nog volop bezig is met het onderzoek. We moeten afwachten hoe alles verder verloopt, maar we kunnen gerust zijn. Onze gestolen schilderijen zijn terecht”, zegt voorzitter van de kerkfabriek, Jozef Maenhout.

Verlaten

De diefstal gebeurde in de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 juli. Onbekenden drongen toen het kerkje van Sint-Jan-in-Eremo binnen. Dat ligt vrij verlaten, in de buurt staan slechts enkele huizen, en het wordt niet meer gebruikt voor erediensten, maar heeft vooral een toeristische functie.

Handschoenen

De volgende ochtend kwamen de feiten aan het licht toen de man die al achttien jaar elke dag de kerk ’s ochtends opent en ’s avonds weer afsluit de diefstal ontdekte. Bij zijn aankomst trokken een paar handschoenen op een waterkraantje zijn aandacht. En toen hij de kerkdeur wilde openen, bleek het slot weg. Binnen in het kerkje waren vijf schilderijtjes uit de kruisweg netjes uit hun kaders gehaald. “Hopelijk zien we onze schilderijen ooit nog terug”, vertelde de kerkraadvoorzitter toen.

Verdachten opgepakt

Het parket van Veurne bevestigt nu dat de schilderijen gevonden zijn. “Tijdens de controle van een voertuig werd inbrekersmateriaal gevonden”, zegt persmagistraat Jodts. “Die vaststellingen gaven aanleiding tot een huiszoeking in Koksijde waarbij onder andere de schilderijen teruggevonden werden. Twee verdachten, die gelinkt worden aan een aantal andere diefstallen, werden hierbij opgepakt.”

Vervangende kruisweg

De kerkfabriek van Sint-Jan wilde de kruisweg in het kerkje van Sint-Jan aanvullen na de diefstal. “Je kunt een kruisweg niet onvolledig in de kerk laten hangen. De afgelopen weken gingen we in andere kerken op zoek naar een vervangende kruisweg. Die zoektocht mogen we nu stopzetten”, zegt Maenhout.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees