‘Zwarte zaterdag’-piek is voorbij: 705 kilometer file en vijf uur aanschuiven op Franse snelwegen naar en van de zon

‘Zwarte zaterdag’-piek is voorbij: 705 kilometer file en vijf uur aanschuiven op Franse snelwegen naar en van de zon

Foto: AFP

Vandaag is ‘zwarte zaterdag’ op de Europese snelwegen: de vakantiegangers die naar de zon trekken en de toeristen die terugkeren uit het zuiden kruisen elkaar, en zorgen zo samen voor tot 705 kilometer file. Op sommige routes is het tot vijf uur aanschuiven.

OPROEP. Staat u in de file richting vakantie, laat het ons dan weten!

Er stonden vanochtend vroeg al lange files in Frankrijk. In Duitsland was het vooral zeer druk in het zuiden van het land richting Oostenrijk. In Oostenrijk en Zwitserland viel de drukte relatief mee. De files zullen de komende uren geleidelijk aan afnemen.

Mede doordat er gisteren een zwaar ongeval gebeurde op de A9 richting Spanje bij Perpignan, stonden er vanochtend vroeg al lange files op de A7 Lyon-Orange en verder op de A9 Orange-Spaanse grens. In de loop van de dag werd het ook steeds drukker op de A10 Parijs-Bordeaux, tussen Tours en Bordeaux verloor je daar om 11u30 meer dan 4 uur.

Dat was ook meteen het drukste moment in Frankrijk, de Bison-Futé mat dan een totaal aantal files van 705 km. Het filerecord werd dus zeker niet gebroken (994 km op 2 augustus 2014), en vooral in het Noorden van Frankrijk en rond Parijs viel de vakantiedrukte vandaag zeer goed mee. Momenteel verlies je op de route via Luxemburg en Lyon naar Spanje nog zo’n 3 uur in totaal en via Lille, Parijs en Bordeaux naar Spanje ook 3 uur.

Het terugkerend verkeer kwam wat later op gang maar valt voorlopig nog vrij goed mee. De drukste route is vanaf de Spaanse grens via Bordeaux naar Parijs, daar verlies je momenteel 1 uur 20 minuten.

Rest van Europa

In Duitsland was het vandaag vooral druk in het zuiden van het land, maar ook op de A7 Hamburg – Flensburg moest je lang aanschuiven. Dat komt doordat de vakantie voor vele Denen afgelopen is en zij dus terug naar huis keerden.

In Zwitserland moesten de vakantiegangers zaterdagochtend slechts een half uur aanschuiven voor de Gotthardtunnel richting Italië. De wachttijd liep daar nooit langer op dan een uur. Richting Noorden was het wel even iets drukker rond 11u30, dan verloor je daar 1 uur 50 minuten. Maar al bij al vielen de vertragingen hier dus zeer goed mee.

In Oostenrijk was het drukste knelpunt de A10 Salzburg-Villach en dan verder door de A11 richting Slovenië. Het grootste knelpunt op deze route is de Karawankentunnel, die in beide richtingen slechts over één rijstrook beschikt. Op het drukste moment van de dag moest je daar ook anderhalf uur aanschuiven.

Volgende week is het opnieuw zwarte zaterdag in Frankrijk, de afgelopen jaren bleek dat tweede weekend vaak nog drukker, vooral doordat er veel toeristen terug huiswaarts rijden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S