Beauty

Verontrustende trend in de plastische chirurgie: “Steeds meer vraag naar Snapchat-gezicht”

Verontrustende trend in de plastische chirurgie: “Steeds meer vraag naar Snapchat-gezicht”
Plastisch chirurgen doen een opvallende vaststelling in een nieuw verslag in het wetenschappelijk vakblad Journal of the American Medical Association Facial Plastic Surgery (JAMA). Steeds meer mensen willen in het echte leven een gezicht dat er zo perfect uitziet als hun gelaat met een Snapchat-filter erover.

Wie de sociale media-app Snapchat heeft geïnstalleerd, zal wellicht al eens de vele gezichtsfilters hebben uitgetest. Een groot aantal van die filters maakt het gelaat onnatuurlijk strak en egaal, een effect dat steeds meer mensen ook in het echte leven willen bekomen. Recente cijfers bewijzen die verschuiving: 55 procent van de plastisch chirurgen meldt dat 42 procent van de patiënten vaker ingrepen wil om mooier te staan op selfies in vergelijking met twee jaar geleden.

Onbereikbaar ideaal

Volgens experts is het streven naar onbereikbare schoonheid door het bestaan van die filters zo groot geworden dat sommige mensen body dysmorphicdisorder (BDD) hebben ontwikkeld. Dat is een stoornis in de lichaamsbeleving. In de nieuwe JAMA-publicatie wordt de aandoening dan ook ’Snapchat dysmorphia’ genoemd. Andere apps om digitaal een je voorkomen te sleutelen, zoals Facetune en Photoshop, worden in het rapport ook genoemd.

Verontrustende trend in de plastische chirurgie: “Steeds meer vraag naar Snapchat-gezicht”
Kylie Jenner

De auteurs schrijven dat mensen vroeger bij een plastisch chirurg over de vloer kwamen met foto’s van beroemdheden die als ‘de perfectie’ werden voorgesteld in magazines. “Nu willen ze eruitzien als andere versies van zichzelf met vollere lippen, grotere ogen of een dunnere neus”, staat er te lezen. Dit is een alarmerende evolutie omdat het effect van die selfies met filter vaak onmogelijk te bekomen is. Het leidt er ook toe dat de lijn tussen realiteit en fantasie vervaagt bij patiënten. Vooral mensen die al BDD hebben en adolescenten zijn erg gevoelig voor dit verschijnsel.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees