Afgesloten wijwatervaten helpen om duif te vangen in kerk

Deinze -

Net voor de zaterdagmis van 17.30 uur werden de parochianen in de dekenale OLV-kerk verrast op een niet-alledaagse maar ludieke gebeurtenis. Een bosduif die al sinds vrijdag in de kerk rondvloog, liet zich toen vangen.

Door de dorst liet de wilde duif zich strikken in een kooi waarin water en voedsel stonden. Die kooi was er geplaatst op vraag van de mensen die voor de erediensten de kerk telkens mooi klaar zetten.

“Vrijdagvoormiddag merkten ze een duif op die wild opvloog in het hoge interieur van de gotische kerk. Aan haar gedragingen te zien, was het duidelijk geen vredesduif”, vertelt één van de aanwezigen.

Omdat de mogelijkheid bestond dat de duif de waardevolle schilderijen en beelden of zelfs glasramen zou bevuilen of stuk maken, werd de hulp ingeroepen van een specialist-duivenvanger uit Astene. De man is al een paar jaar met pensioen maar slaagde er indertijd in om Deinze op een diervriendelijke manier te bevrijden van een te hoge concentratie aan bos- en andere duiven.

Van hem kregen de vrijwilligers van de kerk de raad om de wijwatervaten in de kerk af te dekken. Daarmee was het dier nog niet gevangen. Zaterdagmorgen plaatste de man een speciale kooi met water en voedsel. De duif liet zich echter niet strikken en bleek weinig of geen dorst te hebben. Tot enkele minuten voor de start van de avondmis.

Toen maakte het dier een duikvlucht naar de kooi om te drinken en liet zich op die manier vangen. Hoe de duif de kerk is binnengeraakt, is nog niet duidelijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio