Na Zeebrugge zijn er nu ook hier talloze migranten: “We willen tentenkamp absoluut vermijden”

Op de hoek van de Dorpsstraat en de Zwanestraat werd vorige week nog een woning gekraakt. En er werden al slapende transmigranten gespot op het kerkhof (kleine foto). Foto: tlg

Jabbeke -

Niet alleen in Zeebrugge, maar ook in Jabbeke stijgt het aantal transmigranten. Zowel de burgemeester als de politie merkt een grotere toestroom. “Oppakken en afhandelen is te tijdrovend. Maar we doen er alles aan om hier tentenkampen te vermijden.”

Dat de regio steeds meer druk ondervindt van het stijgende aantal transmigranten werd de afgelopen weken in Zeebrugge duidelijk. Maar ook in Jabbeke merkt de politie heel wat meer illegale vluchtelingen op. De lokale politie patrouilleert meermaals per dag met in hun zog de technische dienst van de gemeente. “De politie spreekt ze aan en maant ze aan om te vertrekken. De technische dienst verwijdert daarna de achtergebleven spullen”, zegt burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V). “Een bewuste tactiek om het hier zo onaantrekkelijk mogelijk voor hen te maken. Want een tentenkamp in Jabbeke willen we absoluut vermijden.”

Overlast

Wie door Jabbeke rijdt, kan er moeilijk naast kijken. Op verschillende plaatsen duiken groepjes transmigranten in het straatbeeld op. Ze komen veelal uit het binnenland en zien Jabbeke als de ideale tussenstop in hun illegale reis naar Groot-Brittannië. Met een snelwegparking vlakbij hopen ze ongemerkt op een vrachtwagen te geraken.

Maar het zorgt ook steeds vaker voor overlast. Zo werden er al enkele betrapt terwijl ze op het kerkhof aan het slapen waren. En op datzelfde kerkhof wordt elektriciteit afgetapt uit een elektriciteitskast. Het kerkhof wordt nu ’s nachts vaak gesloten en gecontroleerd door de politie. “Wij hebben onze zogenaamde ‘hotspots’: plaatsen waarvan we weten dat er in het verleden al transmigranten aangetroffen werden of waarvan we denken dat we ze er kunnen aantreffen”, zegt Kris Depovere, korpschef van de lokale politiezone Kouter.

Als de politie transmigranten aantreft, blijft het echter bij een vermanende toespraak. Er is namelijk te weinig personeel om de administratieve afhandeling af te werken. “Zoiets neemt uren in beslag. Vingerafdrukken nemen, smartphones uitlezen,... Om hen uiteindelijk op dezelfde plaats terug af te moeten zetten met een briefje met het bevel om het grondgebied te verlaten”, zegt burgemeester Vanhessche. “Dat zijn heel arbeidsintensieve opdrachten die weinig bijdragen. En dus kiezen we ervoor om hen te verjagen.” Een paar keer per maand gaat het wel anders. Dan krijgt de lokale politie steun van de federale collega's. Dan worden alle vluchtelingen effectief opgepakt en geïdentificeerd.

Hermetisch afgesloten

Een pand op de hoek van de Dorpsstraat en de Zwanestraat werd vorige week gekraakt door enkele transmigranten. Ze brachten er de nacht door, maar werden opgemerkt. Omdat de eigenaar van het leegstaande pand niet bereikt kon worden, besliste de burgemeester om in te grijpen. De technische dienst timmerde het pand dicht. “Maar de volgende nacht braken ze het weer open”, zegt de burgemeester. “Dus hebben we het nu hermetisch afgesloten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees