Redders moeten steeds vaker op zoek naar de ouders, in plaats van naar de kinderen

Redders moeten steeds vaker op zoek naar de ouders, in plaats van naar de kinderen

Kinderen gaan steeds vaker zelf op zoek naar de redders als er problemen zijn. Foto: dji

Oostende / Bredene / Blankenberge -

In de maand juli zijn 1.100 kinderen verloren gelopen op het strand, een absoluut record. Opvallend: steeds meer kinderen melden zichzelf aan bij de redders, waardoor niet de kids maar wel de ouders gezocht moeten worden.

Het is de drukste zomer in jaren voor de reddingsdiensten aan de kust. Door het mooie weer is het er zowat elke dag over de koppen lopen. En dat heeft zo zijn gevolgen. In de maand juli zijn maar liefst 1.100 kinderen verloren gelopen op het strand. Dat is nu al meer dan de hele zomervakantie vorig jaar. Toen liepen in totaal 866 kinderen verloren in twee maanden tijd. Ook in vergelijking met de maand juli van de topzomers in 2003 (914) en 2006 (1.049) liepen dit jaar meer kinderen verloren.

In Bredene en Zeebrugge waren er het minste aantal meldingen: respectievelijk elf en vijftien. Blankenberge en Oostende, traditioneel de populairste badplaatsen, zijn koploper. De strandredders brachten er 250 en 402 verloren gelopen kinderen terug naar hun ouders of begeleiders. “Het is een top toeristisch seizoen. Dagelijks zakt een massa volk af naar de kust. En dan gebeurt het wel eens dat kinderen hun weg niet meer terugvinden in de kakofonie aan kleuren op het strand. Maar de reddingsdiensten leveren perfect werk. Je mag niet vergeten dat deze cijfers over een menselijk aspect spreken, waarbij vaak paniek en emoties gepaard gaan. Onze redders gaan hier heel goed mee om”, zegt schepen Nancy Bourgoignie (SP.A), bevoegd voor de reddingsdiensten.

Beach Team

In Oostende stelt men deze zomer een nieuwe trend vast. “Steeds meer kinderen komen zich zelf spontaan aanmelden bij de redders als ze verloren gelopen zijn”, zegt hoofdredder Jonathan Devos. Redders moeten dus niet enkel op zoek naar verloren gelopen kinderen, maar ook soms naar de ouders. “Het is positief dat de kinderen de reflex hebben om de redders aan te spreken. We merken dat ouders vaak duidelijk afspraken gemaakt hebben, door bijvoorbeeld te zeggen dat kinderen naar de redders moeten toestappen als er problemen zijn. Vaak gaat het om korte interventies en kunnen de ouders vrij snel gevonden worden. Duurt het iets langer, dan vangt het Beach Team de kinderen op in de EHBO-post. Daar liggen kleurpotloden en wat speelgoed waar de kinderen zich mee kunnen bezighouden”, zegt Bourgoignie. Steeds meer ouders maken ook gebruik van de gratis polsbandjes met de afbeeldingen van Maya de Bij en Bumba. De 750.000 armbandjes zijn bijna allemaal de deur uit. “Het is fijn om te zien dat ouders en begeleiders van kinderen hun verantwoordelijkheid opnemen”, zegt Johnny Devey, voorzitter van IKWV. De maand augustus gaat trouwens op het elan van juli verder. De eerste vijf dagen van de maanden liepen al opnieuw 131 kindjes verloren, met zondag een piek van 41 kinderen op één dag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees