Staking Ivago

Ook dinsdag afval nog niet opgehaald in Gent: "Haal uw vuilniszakken weer binnen"

Gent - De directie van de afvalintercommunale Ivago in Gent en de vakbonden hebben maandagavond geen akkoord kunnen vinden. De combinatie van de loden hitte en de extra werkdruk zorgt voor boosheid bij het personeel. De staking wordt dinsdag voortgezet en er zal opnieuw geen ophaling zijn. Ivago vraagt ondertussen om niet-opgehaald afval weer winnen te halen.

Maandagochtend brak een spontane staking uit bij de ophalers van Ivago. Het personeel blokkeerde de poorten van het domein van Ivago met twee vrachtwagens, waardoor niemand kon uitrijden. De directie en vakbonden zaten een hele dag aan tafel met elkaar, maar slaagden er maandagavond niet om een akkoord te vinden. Er wordt verder gestaakt.

Door de onverwachte staking was er maandag geen enkele ophaling. De afvalkorven werden niet leeggemaakt en er werd geen bedrijfsafval opgehaald. En dat zal dinsdag ook niet gebeuren. De vakbonden en de directie van Ivago zitten pas om 13 uur dinsdagmiddag terug samen.

Hitterust

De staking is het gevolg van een al jaren aanslepend conflict tussen het personeel en de directie van Ivago. De druppel die de emmer deed overlopen was dit keer de combinatie van de loden hitte, die nu al weken het werk van de ophalers zwaarder maakt, en de extra grote hoop karton, papier en glas die gisteren opgehaald moest worden.

Door een pauze in de ophalingen tijdens de Gentse Feesten was het, zoals elk jaar, de eerste keer sinds 25 juni dat in het centrum en enkele andere wijken papier, karton en glas buitengezet konden worden. Dat betekent meer werk. Een ophaalploeg met twee ophalers en een vrachtwagen kan op één ronde tot vijftien ton papier en karton ophalen, en dat bij plus 30 graden.

De ophalers eisen extra personeelsinzet en blokkeerden maandag met twee vrachtwagens de poorten van Ivago in de Proeftuinstraat. Er zijn ook kleinere discussies, zoals problemen met het computersysteem dat de ophaalrondes plant en de beslissing om de gratis zonnecrème die de ophalers krijgen te veranderen van factor 50 naar factor 30.

Een volledige dag overleg bleek maandag niet genoeg om een akkoord te vinden. De directie van Ivago is bereid om heel augustus een extra ploeg in te zetten om papier en karton op te halen, de recyclageparken een uur vroeger te sluiten en de ploegen om 6 uur ’s ochtends te laten uitrijden, in plaats van 7 uur. De zonnecrème blijft factor 50.

Verrottingsstrategie

Goede maatregelen volgens de vakbonden, maar ze zijn niet onder de indruk. “Ik ben hier nu al negen jaar als afgevaardigde bij Ivago en het probleem is telkens hetzelfde: de communicatie en het respect voor het personeel. We zitten weer in dat zelfde straatje”, zegt ACV-afgevaardigde Peter Wieme.

Ivago worstelt met een nieuw computersysteem om de rondes uit te tekenen, een probleem dat al langer aansleept. Wieme: “We zaten er nog voor samen in november, maar ze krijgen dat maar niet in orde en stellen ook geen oplossingen voor. Werk een beetje rapper, krijgt het personeel dan te horen."

"Er is geen wederzijds respect. En in plaats van te verzoenen laat de directie alles verder escaleren. Ik twijfel aan hun oprechtheid. Wordt hier een verrottingsstrategie gehanteerd?”

Wat zijn de regels bij hitte bij Ivago?

De ophaling bij Ivago gebeurt op maandag, dinsdag, donderdag of vrijdag. Omdat de ophalers 9,5 uur werken, hebben ze woensdag vrij. Voor deze dagen baseert Ivago zich elke ochtend op de voorspellingen van het KMI. De drempels liggen tussen 28 en 30 graden. Bij elke gradatie zijn er afspraken.

  • 25 GRADEN Zodra het 25 graden warm is, wordt water uitgedeeld. Elke ophaler krijgt één liter. Er is de hele zomer ook gratis zonnecrème beschikbaar. Deze regel geldt voor de hele zomer, ongeacht de temperatuur.
  • 28 GRADEN Bij plus 28 graden krijgen de ophalers een halfuur betaalde ‘hitterust’, als hun werk voor die dag af is. Is het niet af, dan wordt dit halfuur nadien als overuur gecompenseerd.
  • 30 GRADEN Zodra de temperatuur 30 graden of meer haalt, mogen de ophalers een uur vroeger stoppen, als hun werk voor die dag klaar is. Het uur wordt doorbetaald. Is het werk niet af, dan wordt dit laatste uur nadien gecompenseerd.
  • OP EXTRA DAGEN In bepaalde periodes moet ook op woensdag worden opgehaald. Dan werken de ophalers in overuren en geldt een andere regeling. Er is wat discussie met de vakbonden over de rustpauzes in deze regeling, maar Ivago benadrukt dat het de wet volgt. 

Dit is een fragment uit een folder die Ivago uitdeelt aan haar personeel

Hoe moet het nu verder de komende dagen?

Ivago vraagt de Gentenaars en bedrijven die dinsdag ophaling hadden om geen afval buiten te zetten en de media en website van Ivago in de gaten te houden voor nieuws. Niet-opgehaald afval moet weer binnen gehaald worden, klinkt het dinsdagochtend. Door de staking is maandag alle afval blijven staan, onder meer in het stadscentrum, de Brugse Poort en rond de Zwijnaardsesteenweg: huisvuil, gft, glas, papier en karton.

Dinsdag zou pmd en gft worden opgehaald in verschillende wijken, onder meer Oostakker, Bloemekenswijk, Mariakerke en Wondelgem, maar ook die ophalingen gaan niet door. Ivago vraagt mensen uit deze wijken om geen afval aan te bieden. De recyclageparken zullen gesloten zijn. De binnenstad wordt ook niet opgeruimd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees