BASKETBAL ek divisie b - Perenaar Nathan Kuta MVP en EK-winnaar met Nederland

“De Belgen geloofden niet echt in mij”

“De Belgen geloofden niet echt in mij”

Nathan Kuta krijgt de Gouden Bal als beste speler in Skopje. Foto: fiba europe

België pakte zondag in Skopje de bronzen medaille op het EK divisie B, maar bij winnaar Nederland was er een Limburger die tot MVP van het tornooi werd gekozen. De 18-jarige Nathan Kuta, die dit jaar voor Limburg United A en B zal uitkomen, nam de Gouden Bal mee naar huis. In vier wedstrijden haalde hij een double-double.

Je had met België aan het EK kunnen meedoen, maar je koos voor Nederland?

Nathan Kuta: “Dat klopt, maar ik had het gevoel dat de Belgen niet echt in mij geloofden. Ze gaven alle kansen aan Bratanovic. Ik had dan een heel lang gesprek met Pascal Angillis. Hij overtuigde me om in te gaan op de Nederlandse uitnodiging. Hij vertelde me dat daar met coach Paul Vervaeck, een Belg, een goede begeleiding is.”

“Daarom wil ik Pascal bedanken. Hij heeft me enorm gemotiveerd en je ziet dat ik de juiste keuze heb gemaakt. België probeert nu al om me terug te vragen, maar ik ben eigenlijk ontgoocheld dat ze eerder niet meer moeite hebben gedaan om mij een kans te geven.”

Na de nederlaag in de eerste wedstrijd tegen Israël hebben jullie elke tegenstander van het veld gespeeld. Zelf liet je vier keer een double-double optekenen?

“Toen we verloren van Israël zaten we echt diep, want we hadden 16 punten voorgestaan. De coach heeft ons er toen bovenop geholpen. We hadden al van in de voorbereiding sterk gespeeld.”

“Vanaf de eerste oefenmatch voelden we elkaar opvallend goed aan. Dat ik zoveel punten en rebounds had, heb ik telkens pas na de match gemerkt.”

Het scheelde niet veel of de finale was tegen België?

“Dat had iedereen gehoopt. We hadden er in de voorbereiding wel twee keer tegen gespeeld, maar een finale zou mooier geweest zijn. Alhoewel ik niet voor België uitkom, zijn dit ook allemaal vrienden van mij.”

Hoe is de overwinning nadien gevierd?

“Ik heb een nachtje doorgedaan. Omdat het vliegtuig al om 6 uur ’s morgens vertrok, had het geen zin om te gaan slapen. Er was een feestje, zonder alcohol, met alle deelnemende ploegen. Daar hebben we ons goed geamuseerd. Het afscheid van mijn coach vond ik heel intens. Hij zei nog we zien elkaar terug in België.”

Je hebt nu een week rust, maar dan start het echte werk met Limburg United. Wat verwacht je hiervan?

“Ik wil er van bij de start invliegen en dan zie ik wel waar ik uitkom. Ik ben niet iemand die specifieke verwachtingen heeft. Ik ga dit combineren met mijn zevende jaar op school, maar toch een aantal trainingen per week van Limburg United meedoen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio