ATLETIEK EK BERLIJN 10.000 METER

Bashir Abdi gaat voor een medaille

Bashir Abdi gaat voor een medaille

Bashir Abdi, hier op de Nacht van Heusden-Zolder in het kielzog van Bouchiki. Foto: BELGA

Gent -

Bashir Abdi begint vanavond in Berlijn aan zijn EK-campagne met de 10.000 meter. De Gentenaar houdt nog een andere troef achter de hand. Zaterdagavond neemt hij ook nog samen met Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli deel aan de 5.000 meter.

Bashir Abdi verdiende maar liefst drie tickets voor het EK in Berlijn. Naast de 5.000 en de 10.000 meter was zijn achtste plaats in de marathon van Rotterdam met een tijd van 2uur 10'46” voldoende om ook op de langste olympische loopafstand zijn kans te gaan. Maar die verdere marathonplannen zijn voor later. Had hij zijn selectie voor de 10.000 meter al langer op zak, dan was het wachten tot op de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder om ook op de 5.000 meter zijn plaats af te dwingen. Om zijn doel te kunnen realiseren, trok Abdi onder leiding van coach Tim Moriau naar het Zwitserse Sankt Moritz, om daar de meeting efficiënt te kunnen voorbereiden. De Gentenaar werd in die bewuste 5.000-meterloop nog in extremis voorbij gerend door Soufiane Bouchiki, maar de chrono van 13'19"80 volstond ruimschoots om in zijn opzet te slagen.

Na de meeting keerde Abdi, die nu deel uitmaakt van het Olympic Running Team, meteen naar Sankt Moritz terug om er nog zo lang mogelijk te profiteren van de hoogte. “Daar kon ik in het gezelschap van mijn maatje Mo Farah en een aantal andere Britse topatleten de laatste hand leggen aan mijn voorbereiding.”

De 10.000 meter van vandaag, waarin om 20.20 uur ook Simon Debognies en Soufiane Bouchikhi aan de start komen, is het hoofddoel van de Gentenaar. “Inderdaad, ik hoop stellig op een medaille, maar ik besef dat het niet zo makkelijk zal worden. De 5.000 meter van zaterdag zie ik dan als een bijkomende kans. Die race wordt hoe dan ook mijn laatste wedstrijd van het zomerseizoen. Een najaarsmarathon komt er dus zeker niet.”

Vandaag komen, met Justien Grillet en Margo Van Puyvelde, ook de hordenloopsters in actie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio