Familie Frank Vandenbroucke niet opgezet met film over laatste nacht van de renner: “Slag in het gezicht”

Familie Frank Vandenbroucke niet opgezet met film over laatste nacht van de renner: “Slag in het gezicht”

Cameron Vandenbroucke - Frank Vandenbroucke Foto: Inge Kinnet - belga

Er is al veel gespeculeerd over wat er die tragische nacht in 2009, in die groezelige hotelkamer in Senegal, gebeurd is met Frank Vandenbroucke. De laatste die hem bij leven zag, was ook degene die zijn levenloze lichaam vond: de Senegalese prostitué Seynabou Diop. Vanuit haar standpunt schreef Dimitri Verhulst een (fictief) verhaal over die bewuste nacht, en dat wordt nu verfilmd. Maar de dochters en ouders van de renner zijn daar allesbehalve blij mee.

LEES OOK (+). Cameron Vandenbroucke is klaar voor haar eerste koers: “Ik wil even intens leven als mijn vader, maar ik hoop dat ik gelukkiger zal zijn”

Het boek ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’ gaat over een prostitué die op een avond een band opbouwt met een wielrenner. In het boek heet die Jens De Gendt, maar dat het verhaal gebaseerd is op Frank Vandenbroucke heeft schrijver Dimitri Verhulst nooit verhuld.

Familie Frank Vandenbroucke niet opgezet met film over laatste nacht van de renner: “Slag in het gezicht”
De bewuste hotelkamer. Foto: AFP

De verfilming van het boek door Koen Mortier, die ook ‘Ex Drummer’ regisseerde, is al enkele jaren in de maak en krijgt al even lang tegenkanting van de familie van Vandenbroucke. “Die man is ons enkele jaren geleden komen opzoeken om te vertellen wat hij van plan was”, vertelt de moeder van Vandenbroucke aan Dag Allemaal. “Wij hebben hem toen duidelijk gemaakt dat wij die film absoluut niet zagen zitten. ‘Geen probleem,’ zei hij koudweg, ‘want ik gebruik Franks naam niet, en dus kunnen jullie niks tegen mij beginnen.’”

Nu Verhulst en Mortier in ‘Vive le Vélo’ kwamen praten over hun film, ‘Engel’, wordt de pijn van de nabestaanden van Vandenbroucke weer opgerakeld. Toch vindt Verhulst dat die film er moet kunnen komen. Hij is van mening dat “dit voldoende uitgebeend is om te kunnen zeggen dat dit niet over Frank Vandenbroucke gaat. Hij was uiteraard het kiempje, maar dit is een levensverhaal. Waarom zouden we dit niet mogen vertellen?”

De schrijver ging nog verder en stootte de familie daarmee helemaal tegen de borst: “Als we altijd moeten zwijgen en die mooie verhalen moeten oppotten omwille van de familie, dan wordt het leven van Vandenbroucke eigenlijk nog zinlozer dan het al was.”

Familie Frank Vandenbroucke niet opgezet met film over laatste nacht van de renner: “Slag in het gezicht”
Chantal, de moeder van Frank Vandenbroucke. Foto: belga

Een pijnlijke uitspraak, zo vertelt de moeder van Vandenbroucke. Ze is het er ook niet mee eens dat de film niet over haar zoon zou gaan. “Eerst was ‘Engel’ het verhaal van Frank, daarna weer niet… Natuurlijk is het boek geïnspireerd op de dood van mijn zoon!”

Ook de dochter van Vandenbroucke, de 19-jarige Cameron, zit niet echt te wachten op de film. “Voor mij en m’n zus Margaux is dit echt een slag in het gezicht”, vertelt ze aan Dag Allemaal. “het kan toch niet dat men dit soort films maakt zonder toestemming van de familie.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees