EK ATLETIEK. Van der Plaetsen start tienkamp matig door blessure, broers Borlée dominant in reeksen 400 meter

EK ATLETIEK. Van der Plaetsen start tienkamp matig door blessure, broers Borlée dominant in reeksen 400 meter

Foto: BELGA

Titelverdediger Thomas Van der Plaetsen staat na het derde onderdeel van de tienkamp, het kogelstoten, op de negentiende plaats op het EK atletiek in het Duitse Berlijn.

Onze landgenoot eindigde met een poging van 13m35 als 23e. De Duitser Mathias Brugger won met 15m92. Van der Plaetsen deed er 689 punten bij en staat nu negentiende met 2.359 punten. De Noor Martin Roe voert de stand aan met 2.673 punten.

Van der Plaetsen begon erg matig met een 27e (op 28) plaats op de 100 meter, maar herpakte zich nadien met een tiende stek in het verspringen. De Belg kreeg hierbij ogenschijnlijk stevig af te rekenen met een voetblessure, maar gaf nadien aan door te gaan.

Dinsdagavond volgen nog het hoogspringen en de 400m. Woensdag is het vervolgens de beurt aan de 110 meter horden, het discuswerpen, het polsstokspringen, het speerwerpen en de afsluitende 1.500 meter.

Kevin, Jonathan en Dylan Borlée met winst in reeksen naar halve finales 400m

Kevin, Jonathan en Dylan Borlée hebben zich dinsdag op het EK atletiek in de Duitse hoofdstad Berlijn met brio geplaatst voor de halve finales van de 400 meter.

Kevin won de eerste reeks in 45.29, zijn beste tijd van het seizoen. Dat inspireerde Jonathan, die in zijn reeks, ook met een persoonlijke beste jaartijd (45.19), met de eerste plaats aan de haal ging. Dylan kon in zijn reeks niet onder doen en pakte, in 45.84, de winst.

In de totaalstand tekent Jonathan voor de scherpste chrono, net voor Kevin. Dylan is tiende.

De drie snelste lopers van elk van de vier reeksen plaatsten zich voor de halve finales, net als de drie beste verliezende tijden. De halve finales staan woensdag op de agenda, de finale volgt vrijdag.

“Ik ben heel tevreden met mijn race en die chrono van 45.19”, zei Jonathan Borlée, die zich na een breukje in zijn linkerelleboog pas in extremis kon plaatsen voor Berlijn. Kevin, Jonathan en Dylan Borlée hadden het niet getroffen met de baanindeling. De eerste twee kregen baan 8 (respectievelijk in reeksen 1 en 2), Dylan baan 1 (in reeks 3). “Daar hebben we ons niet te veel van aangetrokken. We wisten dat een goede chrono zou volstaan om door te stoten naar de halve finales. En we zijn alle drie geconcentreerd gebleven, dat is fantastisch.”

De voorbereiding van Kevin Borlée werd grondig verstoord door een hamstringblessure, maar in Berlijn presteerde hij meteen sterk. “Ik voelde me echt goed. Van bij de start ging het gemakkelijk. Ik vroeg me zelfs af of het niet té gemakkelijk ging”, zei hij. “Uiteindelijk verwachtte ik dat er nog iemand langszij zou komen, maar dat is niet gebeurd. Tot 300m zette ik mijn inspanning voort. Dan heb ik naar het scherm gekeken en zag ik dat de anderen toch nog redelijk dichtbij waren. Het einde heb ik controlerend uitgelopen.”

De broers Borlée verschenen voor het eerst alle drie aan de start van de individuele 400m op een groot kampioenschap. “Met drie in de halve finales staan, dat is fantastisch. Het is toch een kleine droom die werkelijkheid wordt”, stelde Dylan Borlée (45.84). “Ik heb de reeksen van mijn broers bekeken, en vond hen erg relaxed. Dat ik mijn reeks win, is goed voor de moraal.”

EK ATLETIEK. Van der Plaetsen start tienkamp matig door blessure, broers Borlée dominant in reeksen 400 meter
Foto: BELGA

Eykens valt letterlijk weg

Renée Eykens heeft zich dinsdag op het EK atletiek in het Duitse Berlijn niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 800 meter. Onze 22-jarige landgenote kwam in de reeksen ten val.

Eykens zette nog wel een tijd op de tabellen (2:56.24), maar kwam uiteraard niet in de buurt van de kwalificatie. De Oekraïense Olha Lyakhova (2:00.26) toonde in de reeksen de snelste benen.

De drie snelste loopsters van elke reeks plaatsten zich voor halve finales, net als de vier beste verliezende tijden.

LEES OOK: Renée Eykens in tranen na val in reeksen 800 meter maar Belgische krijgt steun van de Europese kampioene

Van Puyvelde en Grillet plaatsen zich voor halve finales 400m horden

Margo Van Puyvelde en Justien Grillet hebben zich dinsdag op het EK atletiek in de Duitse hoofdstad Berlijn geplaatst voor de halve finales op de 400 meter horden.

Van Puyvelde klokte in haar reeks 56.70, goed voor de derde plaats. Ook Grillet liep in haar reeks in 56.94 naar de derde plek. De drie snelste loopsters van elk van de drie reeksen plaatsten zich voor de halve finales, net als de drie beste verliezende tijden. Van Puyvelde is in de totaalstand zesde, Grillet achtste. De Russin Vera Rudakova tekende in 56.24 voor de scherpste tijd.

De halve finales staan woensdag op de agenda, de finale volgt vrijdag. Omdat Hanne Claes tot de beste twaalf op de Europese ranglijst van dit jaar behoort, is de atlete van Royal Excelsior Sports Club Brussels rechtstreeks geplaatst voor de halve finales.

Oekraïner wint 50km

De Oekraïner Maryan Zakalnytskyy heeft dinsdag op het EK atletiek in Berlijn het goud veroverd in het snelwandelen. Bij de vrouwen ging de Europese titel naar de Portugese Inês Henriques.

Zakalnytskyy (3:46:32) bleef na 50 kilometer de Slovaak Matej Toth (3:47:27) voor. De Bulgaar Dzmitry (3:47:59) volgde. Bij de vrouwen hield Henriques (4:09:21) de Oekraïense Alina Tsviliy (4:12:44) en de Spaanse Julia Takacs (4:15:22) af
Er namen geen Belgen aan de het snelwandelen deel.
 

Corrigeer