Fit & Gezond

Waarom ook te veel slapen slecht is voor je gezondheid

Waarom ook te veel slapen slecht is voor je gezondheid

Foto: PN

Wetenschappers aan verschillende Britse universiteiten zijn erachtergekomen dat te veel slapen niet goed is voor je. Meer dan tien uur nachtrust per nacht zou cardiovasculaire ziektes in de hand kunnen werken, zo staat er geschreven in het wetenschappelijk vakblad Journal of the American Heart Association.

Wetenschappers analyseerden aan de hand van 74 eerdere onderzoeken de slaapkwaliteit van drie miljoen mensen tussen 1970 en 2017. Ze ontdekten dat wie meer dan tien uur per nacht slaapt, meer kans heeft om een hartaandoening te ontwikkelen. In cijfers: het risico op een hartaanval of een hartaandoening stijgt met respectievelijk 56 procent en 49 procent. Wie doorgaans te weinig slaapt (minder dan zes uur per nacht) loopt eveneens 44 procent meer risico om vroegtijdig te overlijden.

Bij de deelnemers die tussen de zeven en acht uur sliepen of minder, was er geen significant verband tussen nachtrust en hartproblemen. “Als er een patroon met overmatig slapen wordt gedetecteerd, waarbij de acht uur of meer wordt overschreden, dan moeten clinici overwegen om te screenen op nadelige cardiovasculaire risicofactoren en slaapapneu”, stelt hoofdonderzoeker Chun Shing Kwok. “Slaap beïnvloedt iedereen, maar de hoeveelheid die we nodig hebben en de kwaliteit ervan is complexe materie. Er zijn culturele, sociale, psychologische, gedrags- en omgevingsinvloeden waarmee we rekening moeten houden.”

Onderliggend probleem

Volgens slaapexpert Johan Verbraecken, verbonden aan het UZ Antwerpen, zijn sommige mensen van nature echter langslapers en hoeven die lange nachten niet per se een bedreiging te zijn als je er nood aan hebt. “Sommigen hebben tien uur nodig omdat ze anders niet functioneren. Daar kom je snel achter, hoor. Als je jezelf na een nacht van acht uur belabberd voelt, is het een indicatie dat je langer moet blijven liggen”, klink het.

Blijf je echt veel langer liggen, zelfs meer dan tien uur, dan is er volgens de expert iets grondig mis. “Het is raadzaam om op onderzoek te trekken. Misschien ligt een depressie of andere psychologische aandoening aan de basis van het vele slapen. Ook pijnproblemen kunnen ervoor zorgen dat je lang slaapt. Mensen met obesitas, diabetes, kanker of (verborgen) slaapapneu slapen ook langer dan normaal.” Laat je zo goed als mogelijk begeleiden, in het belang van een gezonde nachtrust.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees