Klimaatakkoord Parijs nastreven zou moeilijker worden dan gedacht

Wetenschappers vrezen ‘Hothouse Earth’ met loden hitte en metershoge golven: “We moeten ons gedrag veranderen”

Wetenschappers vrezen ‘Hothouse Earth’ met loden hitte en metershoge golven: “We moeten ons gedrag veranderen”

Foto: BELGAIMAGE

Zelfs als alle deelnemende landen de klimaatdoelstelling van Parijs naleven, lopen we met onze planeet nog steeds het risico op een ecologische ramp. Wetenschappers spreken daarbij van een ‘hothouse earth’, met broeierige temperaturen en metershoge golven. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Onze natuurlijke bronnen, zoals bossen, aarde en water, nemen niet alleen koolstof op, maar werpen die ook uit. Maar een internationaal team wetenschappers vreest nu dat hoe dichter we bij de opwarmingsgrens van twee graden Celsius komen, hoe meer koolstof die natuurlijke bronnen zullen uitstoten. En dat zal de opwarming van de aarde danig in de hand werken. Die conclusies staan neergepend in het wetenschappelijke tijdschriftProceedings of the National Academy of Sciences.

Klimaatakkoord

Maar hoe zat dat nu weer met die opwarmingsgrens? Even kort terug in de tijd: 195 landen hebben in 2015 besloten dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. De landen streven er zelfs naar dat de temperatuur met maximaal 1,5 graad Celsius mag stijgen. De afspraken werden officieel vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

Maar volgens de onderzoekers is zelfs de bovengrens van 1,5 graad Celsius nog niet genoeg. Momenteel is onze planeet al met 1 graad Celsius opgewarmd tegenover het pre-industriële niveau. En de temperatuur stijgt met 0,17 graden per decennium.

Vijand

“En wanneer onze planeet twee graden warmer zal zijn, zitten we op een punt dat we het controlemechanisme volledig overlaten aan de aarde zelf”, zegt mede-auteur professor Johan Rockström van het Stockholm Resilience Centre aan BBC News. “Momenteel hebben we de boel nog onder controle. Maar van zodra we de grens overschrijden, zullen we de aarde eerder als onze vijand beschouwen.”

In hun publicatie gebruiken de wetenschappers daarvoor de term ‘Hothouse Earth’. Een aarde die - hou u vast - vier tot vijf graden warmer zal zijn ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. En door het smelten van de ijskappen, zou het zeeniveau met tien tot zestig meter gestegen kunnen zijn. Sommige plaatsen op aarde kunnen daardoor onbewoonbaar worden. De impact kan dus “massief, soms abrupt en ongetwijfeld verstorend” zijn, zo menen de auteurs.

Gedrag aanpassen

De extreme hitte die we momenteel meemaken in Europa, brengen de wetenschappers momenteel niet in verband met dat zogenaamde verstorende gedrag . Maar er is volgens hen wel bewijs dat de aarde meer gevoelig is voor opwarming dan aanvankelijk gedacht. “We leren hier best uit dat we écht voorzichtiger moeten zijn”, zegt Rockström. “Als dit al gebeurt bij een opwarming van één graad, dan hoeven we niet verrast te zijn dat zaken abrupter kunnen veranderen dan we aanvankelijk dachten.”

De onderzoekers besluiten wel dat als we ons gedrag fundamenteel veranderen, we niet noodzakelijk hoeven af te stevenen op het ‘Hothouse’-scenario. “De klimaatverandering toont aan dat we op globaal niveau de aarde hard aantasten. Dat betekent dus ook dat we samen evengoed stappen kunnen ondernemen om de toekomst van onze planeet te redden”, zegt co-auteur Katherine Richardson, die ook een aantal voorbeelden aanhaalt. “Niet alleen moeten we stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, we moeten ook heel wat nieuwe bomen planten, bossen beschermen en bekijken hoe we ons beter kunnen afschermen van de zon.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S