Elon Musk tweet over privatisering, Tesla-aandeel geschorst

Elon Musk tweet over privatisering, Tesla-aandeel geschorst

Foto: AFP

Het aandeel van autobouwer Tesla is dinsdag ruim 7 procent de hoogte in geschoten nadat topman Elon Musk een bericht op Twitter had geplaatst waarin hij zei de aandelen te willen opkopen en het bedrijf van de beurs te halen. Het aandeel is intussen geschorst.

“Ik overweeg om Tesla te privatiseren aan 420 dollar (per aandeel). De financiering is verzekerd”, aldus Musk. Zijn korte bericht deed het Tesla-aandeel de hoogte inschieten. Intussen is de handel geschorst.

Ruim een uur na zijn initiële tweet verschafte Musk meer uitleg. “Ik hoop dat alle huidige investeerders bij Tesla blijven, ook al zijn we geprivatiseerd. Ik zou een ‘special purpose vehicle’ (speciale, tijdelijke structuur, red.) creëren om iedereen de kans te bieden te blijven”, schreef hij. “Aandeelhouders kunnen ofwel verkopen aan 420 dollar of hun aandelen aanhouden en mee van de beurs gaan.” Welk scenario het ook wordt, Musk heeft naar eigen zeggen het beste voor met het welzijn van alle aandeelhouders.

Eerder op de dag waren er al berichten over de intrede van het Saudische staatsinvesteringsfonds in de Amerikaanse autobouwer. De Saudi’s zouden een belang hebben opgebouwd van 3 tot 5 procent, vermeldde de zakenkrant Financial Times dinsdag op basis van bronnen “met kennis van zaken”. Daarmee zou het staatsfonds tot de acht grootste aandeelhouders van Tesla behoren.

Naar verluidt werden de aandelen in de afgelopen maanden gekocht, na het bezoek van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman aan de Verenigde Staten in maart. Een belang van 5 procent of meer moet openbaar gemaakt worden.

Volgens Financial Times hebben de Saudi’s aan Elon Musk in eerste instantie laten weten bereid te zijn om nieuw uitgegeven aandelen te kopen. Tesla deed hier niets mee, waarna het staatsfonds de aandelen op de beurs kocht. Musk zou op de hoogte zijn van het Saudische belang in Tesla. In maart vorig jaar werd nog bekend dat het Chinese technologieconcern Tencent een belang van 5 procent in Tesla heeft genomen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees