Nog steeds geen akkoord bij Ivago: ook woensdag geen ophaling

Nog steeds geen akkoord bij Ivago: ook woensdag geen ophaling

Foto: fvv

Gent - De onderhandelingen tussen de vakbonden, het Gentse stadsbestuur en de directie van de afvalintercommunale Ivago hebben ook dinsdag nog niet tot een akkoord geleid. Er lijkt een akkoord in zicht, maar woensdag zal er geen ophaling zijn. Dat kan ten vroegste donderdag, nadat het personeel zich uitspreekt. Woensdag wordt verder onderhandeld.

Door een staking bij de afvalophalers van Ivago wordt al twee dagen geen afval opgehaald in Gent. Ook de afvalkorven worden niet geleegd en bedrijfsklanten zoals horeca-zaken kunnen hun afval niet kwijt.

"De vergadering is dinsdagavond opgeschort tot woensdagvoormiddag", zegt Koen Van Caimere, woordvoerder van Ivago. "Er wordt om 8 uur verder onderhandeld op basis van een tekst die nu wordt opgesteld. Er zal woensdag geen ophaling zijn."

Woensdag is sowieso de vaste rustdag voor de ophalers. De ophaling bij Ivago gebeurt op maandag, dinsdag, donderdag of vrijdag. Omdat de ophalers 9,5 uur werken, hebben ze woensdag vrij.

Als woensdag een akkoord wordt gevonden tussen de vakbonden en de directie, moet het personeel van Ivago daar nog mee instemmen. Dat kan door de rustdag ten vroegste donderdagochtend. In het beste scenario gaan ze vlak daarna opnieuw aan de slag. Het zal dan ook geen broeierige dertig graden meer zijn, wat vanzelfsprekend een rol speelt.

Goede reputatie

Bij de Gentenaars klonk dinsdag nog steeds veel begrip voor de klachten van de ophalers. De ‘mannen van Ivago’ hebben een goede reputatie in de stad. Maar niet-opgehaald afval terug binnenhalen, zoals Ivago vraagt en eigenlijk verplicht is, werd maar schoorvoetend hier en daar gedaan. Het meeste dat er maandagochtend stond zal er woensdagochtend nog altijd staan.

Theoretisch gezien mag dat niet. Er bestaat een politiereglement in Gent dat zegt dat als de ophaling “door onvoorziene omstandigheden” niet doorgaat “de recipiënten in geen geval op de openbare weg blijven staan”.

Een inbreuk kan bestraft worden met een GAS-boete van 120 euro, maar er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat dit effectief bestraft zal worden. De recyclageparken zijn vandaag waarschijnlijk ook gesloten, dus dat is geen alternatief.

Met Gents afval naar een andere gemeente trekken is ook verboden. "Op de openbare weg staande recipiënten (...)verplaatsen" is verboden en ook "andere verenigingen of bedrijven of particulieren mogen geen huishoudelijk afval ophalen of inzamelen tenzij met vooraf afgesloten overeenkomst met de opdrachthoudende vereniging IVAGO", luidt het politiereglement.

Opvorderen

De Gentse horeca begint wel te morren en vraagt dringend een oplossing voor het vuilnis dat zich ophoopt aan hun terrassen. “De volksgezondheid komt in het gedrang”, klinkt het.

Personeel opvorderen wordt niet overwogen, is te horen bij de onderhandelaars. Burgemeester Termont deed dat in 2015 toen de situatie ernstig werd na drie dagen in de zware Ivago-staking, die uiteindelijk acht dagen zou duren. Dergelijke taferelen zijn dit keer nog niet te zien.

In Destelbergen, samen met Gent lid van de intercommunale Ivago, werd maandag wel afval opgehaald. Daar werkt Ivago met een onderaannemer, de firma Lammertyn, voor de ophalingen. Diens personeel staakte niet.

Bijna elk jaar hommeles

Bij Ivago zit het er wel vaker tegen, tot frustratie van ondernemers en horecazaken die klant zijn bij de afvalintercommunale. Het personeel voerde de voorbije vijf jaar elk jaar acties, los van nationale stakingsdagen: van prikacties die de Gentenaars amper voelden tot een acht dagen durende ophalingsstop. Een overzicht:

  • 2013 Drie keer korte prikacties tijdens onderhandelingen voor een nieuwe cao bij Ivago.
  • 2014 Eén dag staking na aangekondigde besparingen, prik­acties na een geval van agressie en een derde staking nipt afgewend nadat een werknemer slaag had gekregen.
  • 2015 Het zwaarste stakingsjaar. In maart marcheerden de ophalers op het stadhuis, na problemen met de uitbetaling van hun loon. Dit was ook het jaar van de langste staking in recente tijd, in juni: acht dagen lang werd niets opgehaald omdat een werknemer zou worden ontslagen. Dat gebeurde uiteindelijk toch, een maand na de staking.
  • 2016 Een kalm jaar, maar een staking werd in december nipt afgewend nadat werknemer in een recyclagepark een kopstoot had gekregen.
  • 2017 In november werd één dag gestaakt tegen de werkomstandigheden.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees