KajakEK wildwaterkajak

Bram Sikkens maakt na vice-Europese titel wildwaterkajak overstap naar vlakke baan: “Ik droom van de Olympische Spelen”

Antwerpen / Mechelen -

Vorige week was hij nog vijfde geworden op het WK onder 23 op de 500m meter, maar amper vijf dagen later zette Bram Sikkens een misschien nog wel straffere prestatie neer: op het EK wildwaterkajak werd hij vice-Europees kampioen.

“Alles waar ik begin dit seizoen alleen maar van durfde te dromen is uitgekomen”, zegt Sikkens. “Na mijn schouderoperatie eind 2017 was mijn enige doel om zo snel mogelijk mijn comeback te maken. Maar op de wereldbeker in Duisburg werd ik meteen achtste in de A-finale. Dat blijft voor mij sowieso een van de mooiste momenten uit mijn carrière.”

Het was het eerste signaal van wat uiteindelijk een absoluut topseizoen zou worden voor Sikkens. “Op de 200 meter en de 500 meter mocht ik naar het WK onder 23 vlak. Wie had dat vooraf gedacht? Op de 200 meter wist ik dat de tegenstand enorm was. Dat blijft toch een nummer voor de specialisten. Ik was dan ook dolblij met mijn twaalfde plaats en mijn persoonlijk record. Op de 500 meter wist ik dat ik meer kans had, maar een vijfde plaats en een nieuw persoonlijk record had ik nu ook weer niet verwacht.”

Dat was vorige week, maar ondertussen zat Sikkens niet stil. Afgelopen weekend verraste hij de buitenwereld opnieuw. Op het EK wildwaterkajak pakte hij tweemaal zilver. “Eerste pakte ik een medaille met de ploeg. Mijn teamgenoten Samuel Pype en Leo Montulet loodsten me naar een oververdiende zilveren plak. Het was de ideale voorbereiding op de sprint. Ook die finale ging prima en uiteindelijk werd ik opnieuw tweede. De kers op de taart van een prima seizoen.”

En een voorlopig afscheid voor Sikkens van het wildwaterkajak. “Ik maak de overstap naar het vlakke water om zo kans te maken op een plaats op de Spelen. Tokio 2020 is kort dag, daarom zal de focus eerder op Parijs 2024 zal liggen. Maar goed, dat is voor later. Nu eerst genieten van een beetje rust en daarna maken we met technisch directeur Bob Maesen werk van mijn verdere carrièreplanning.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio