BasketbalEK U18 B-divisie in Macedonië - Mechelaar Paul Vervaeck leidt Nederlandse U18 naar EK-titel in B-divisie

“Het talent was er al, wij hebben er een hechte groep van gemaakt”

“Het talent was er al, wij hebben er een hechte groep van gemaakt”

Paul Vervaeck geeft de spelers van Nederland onder 18 richtlijnen op het EK dat het land uiteindelijk ook zou winnen. In Macedonië verloor Oranje amper één wedstrijd. Foto: fiba

Mechelen -

De Belgische ploeg werd afgelopen weekend derde op het EK onder 18 in de B-divisie, maar toch mocht er ook een Belg pronken met goud. Paul Vervaeck, straks de nieuwe coach van Kangoeroes Mechelen, leidde de Nederlandse ploeg naar de gouden medaille en promotie naar de A-divisie. “Het was een unieke ervaring”, zegt Vervaeck.

Enkele maanden geleden ging Vervaeck, toen nog coach van het Nederlandse Leiden, in op de vraag om bondscoach te worden van Oranje U18. “De Nederlandse bond kende mijn verleden als bondscoach bij de Belgische U20. Ik was gecharmeerd en na overleg met mijn vrouw Ann heb ik toegehapt”, zegt Vervaeck. “Ik wist dat deze generatie over talent beschikte. We wonnen in Macedonië vier van onze vijf poulematchen en stonden slechts 34 seconden op achterstand. Dat was tegen Israël, de enige wedstrijd trouwens die we verloren. Het enthousiasme en het talent was er al, met de technische staf hebben we dan van al dat talent een hechte groep gemaakt.”

Dat leidde naar een historische basketbalprestatie voor Nederland. Het was namelijk pas de eerste keer dat Oranje onder 18 de EK-titel pakte in de B-divisie en zo voortaan aan de slag mag in de A-divisie.

“In de finale speelden we ongelooflijk goed en wonnen we na een sterke wedstrijd met 86-57 van Slovenië. Alleen vind ik het jammer dat we in Macedonië niet tegen België mochten spelen. Maar goed, met een derde plaats hebben de Lions het ook prima gedaan. Het is alleen doodzonde dat ook België niet mag promoveren, die jongens verdienden dat.”

Stoppen als bondscoach?

En dus moet ons land toch vooral trots zijn op de gouden medaille van Vervaeck. Al was er nog een tweede Belgisch kantje aan de Nederlandse zege.

“Nathan Kuta, die tot MVP van het toernooi werd uitgeroepen, speelde bij Houthalen en tekende voor komend seizoen een contract bij Limburg United. Hij is geboren in Nederland, maar kwam met zijn ouders op zijn negende naar Belgisch Limburg. Hij koos voor Nederland, maar had dus ook voor België kunnen spelen.”

Of Vervaeck volgend jaar op het EK U18 voor de A-divisie in Griekenland Nederland nog bondscoach zal zijn, is voorlopig nog niet duidelijk.

“Ik vertrek nu voor een weekje vakantie naar Gran Canaria. De federatie wil graag dat ik verder doe. Mijn hart zegt ja, maar ik ga de euforie eerst laten bezinken. Zo’n EK is toch twee maanden intensief hard werken en met Kangoeroes Mechelen sta ik nu voor een nieuwe en belangrijke uitdaging.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio